3D printspecialist salaris en functieomschrijving

 • Home
 • Beroepen
 • 3D printspecialist salaris en functieomschrijving

3D printspecialist salaris en functieomschrijving

Met de snelle ontwikkeling van 3D-printtechnologieën, is er een groeiende vraag naar professionals die gespecialiseerd zijn in 3D-printen. Als gevolg daarvan wordt de rol van de 3D printspecialist steeds belangrijker en relevant.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de baan van een 3D printspecialist, inclusief de vereiste vaardigheden, taken en verantwoordelijkheden, en carrièremogelijkheden.

Wat doet een 3D printspecialist?

Een 3D printspecialist is verantwoordelijk voor het creëren, ontwerpen en produceren van 3D-geprinte objecten. Deze specialisten werken vaak in productiebedrijven, ontwerpbureaus en onderzoeksinstellingen.

De taken van een 3D printspecialist kunnen onder meer het volgende omvatten:

 • Het ontwerpen van 3D-modellen met behulp van CAD-software
 • Het selecteren van materialen en het instellen van de 3D-printer voor de productie
 • Het voorbereiden van de productieomgeving en het bewaken van de productievoortgang
 • Het uitvoeren van kwaliteitscontroles op de 3D-geprinte objecten

Wat is het salaris van een 3D printspecialist?

Als 3D printspecialist heb je de mogelijkheid om een goed salaris te verdienen. Het exacte salaris kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, ervaring en het type werkgever.

Het gemiddelde salaris van een 3D printspecialist in Nederland is ongeveer € 40.000 per jaar voor iemand met weinig ervaring en kan oplopen tot € 75.000 per jaar voor een zeer ervaren specialist.

Hoe word je een 3D printspecialist?

Om een 3D printspecialist te worden, is een opleiding in techniek, industrieel ontwerp of een aanverwant vakgebied meestal vereist. Het is ook belangrijk om kennis te hebben van CAD-software en 3D-printtechnologieën.

Er zijn verschillende trainingen en cursussen beschikbaar om specifieke vaardigheden te ontwikkelen die vereist zijn voor deze baan.

Enkele van de meest voorkomende opleidingen en trainingen die relevant zijn voor een 3D printspecialist zijn:

 • Industrieel ontwerpen
 • Productontwikkeling
 • 3D-printtechnologieën
 • CAD-software

Welke vaardigheden heeft een 3D printspecialist nodig?

Om een 3D printspecialist te worden, moet je beschikken over een combinatie van technische en creatieve vaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor deze baan:

Technische vaardigheden

 • Kennis van CAD-software en andere ontwerpsoftware
 • Inzicht in de principes van 3D-printen en de verschillende technologieën die daarbij worden gebruikt
 • Bekendheid met materialen en hoe ze worden gebruikt in 3D-printen
 • Inzicht in productieprocessen en -procedures

Creatieve vaardigheden

 • Creativiteit en verbeeldingskracht om 3D-ontwerpen te maken
 • Probleemoplossende vaardigheden om technische problemen op te lossen die zich kunnen voordoen tijdens het productieproces
 • Vermogen om feedback te geven en te ontvangen over het ontwerp en het productieproces

Wat zijn de carrièremogelijkheden van een 3D printspecialist?

Er zijn verschillende sectoren waarin een 3D printspecialist kan werken. Enkele van de meest voorkomende omvatten:

Productiebedrijven

Productiebedrijven zijn vaak op zoek naar 3D printspecialisten die in staat zijn om prototypes en onderdelen te produceren voor hun producten. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en produceren van 3D-geprinte objecten en werk je vaak nauw samen met productiemedewerkers om de productie te optimaliseren.

Ontwerpbureaus

Ontwerpbureaus zijn vaak op zoek naar 3D printspecialisten die in staat zijn om ontwerpen om te zetten in 3D-geprinte prototypes. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het maken van 3D-modellen van producten of onderdelen die kunnen worden gebruikt om te testen en evalueren.

Onderzoeksinstellingen

Onderzoeksinstellingen en universiteiten zijn vaak op zoek naar 3D printspecialisten om prototypes te maken voor wetenschappelijke experimenten. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het maken van 3D-geprinte objecten die worden gebruikt in onderzoek naar materialen, producten en apparaten.

Wat is de toekomst van het beroep?

De toekomst ziet er veelbelovend uit voor de 3D-printindustrie en de baan van een 3D printspecialist. Volgens recente rapporten zal de 3D-printmarkt naar verwachting groeien tot 35,3 miljard dollar tegen 2024, met name in de sectoren van de gezondheidszorg, de luchtvaart en de automotive industrie.

Daarnaast zullen nieuwe ontwikkelingen zoals 4D-printing en de toepassing van 3D-printen in de bouw- en constructie-industrie de vraag naar 3D printspecialisten verder vergroten.

Veelgestelde vragen over het beroep 3D printspecialist

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het beroep 3D printspecialist.

Wat is het gemiddelde salaris van een 3D printspecialist in Nederland?

Het gemiddelde salaris van een 3D printspecialist in Nederland is ongeveer € 40.000 per jaar voor iemand met weinig ervaring en kan oplopen tot € 75.000 per jaar voor een zeer ervaren specialist.

Welke opleidingen en trainingen zijn vereist om een 3D printspecialist te worden?

Om een 3D printspecialist te worden, is een opleiding in techniek, industrieel ontwerp of een aanverwant vakgebied meestal vereist. Het is ook belangrijk om kennis te hebben van CAD-software en 3D-printtechnologieën.

Zijn er specifieke vaardigheden nodig om een 3D printspecialist te worden?

Ja, enkele van de belangrijkste vaardigheden die vereist zijn voor een 3D printspecialist zijn kennis van CAD-software, 3D-printtechnologieën, materiaalkennis en ontwerpvaardigheden.

In welke sectoren kan een 3D printspecialist werken?

Een 3D printspecialist kan werken in verschillende sectoren, zoals productiebedrijven, ontwerpbureaus en onderzoeksinstellingen.

3D printspecialist vacatures

Als je geïnteresseerd bent in het worden van een 3D printspecialist, dan ben je misschien verheugd te horen dat je binnenkort vacatures voor het beroep 3D printspecialist kunt vinden op onze website. We houden je op de hoogte van de nieuwste kansen in deze boeiende branche. Blijf dus zeker onze vacaturepagina in de gaten houden voor spannende carrièremogelijkheden als 3D printspecialist.