Administratief medewerker salaris en functieomschrijving

 • Home
 • Beroepen
 • Administratief medewerker salaris en functieomschrijving

Administratief medewerker salaris en functieomschrijving

Administratieve medewerkers zijn onmisbaar in elke organisatie. Ze zorgen voor een gestroomlijnde uitvoering van dagelijkse kantooractiviteiten en dragen bij aan de efficiëntie van het team.

Op deze pagina lees je alles over werken als administratief medewerker, van salaris tot loopbaanmogelijkheden.

Wat is het salaris van een administratief medewerker?

Het salaris van een administratief medewerker varieert afhankelijk van factoren zoals ervaring, opleidingsniveau en de sector waarin men werkzaam is.

Een startsalaris voor een administratief medewerker zonder ervaring ligt gemiddeld rond de € 2.400 bruto per maand. Naarmate de ervaring toeneemt, kan dit salaris oplopen. Met 5 jaar ervaring kan men rekenen op een salaris van rond de € 2.800 tot € 3.200 bruto per maand. Bij meer dan 10 jaar ervaring kan dit oplopen tot € 3.650 tot € 4.000 bruto per maand. Deze cijfers zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Naast het basisloon, zijn er vaak secundaire arbeidsvoorwaarden die het totale beloningspakket van een administratief medewerker aantrekkelijker maken. Dit kan onder meer bestaan uit vakantiegeld, pensioenbijdragen, reiskostenvergoeding, flexibele werktijden, mogelijkheden voor thuiswerken, en professionele ontwikkelingsmogelijkheden zoals cursussen of trainingen.

Wat doet een administratief medewerker?

De rol van een administratief medewerker is veelomvattend en vereist een breed scala aan vaardigheden. Hieronder volgt een overzicht van de kernactiviteiten die bij deze functie horen.

 • Agendabeheer: het plannen en coördineren van afspraken en vergaderingen.
 • Documentbeheer: het opstellen, bijhouden en archiveren van documentatie.
 • Communicatie: het afhandelen van inkomende en uitgaande communicatie, zoals e-mails en telefoongesprekken.
 • Financiële administratie: het assisteren bij facturatie en het verwerken van betalingen.
 • Klantenservice: het bieden van ondersteuning aan klanten en het beantwoorden van hun vragen.

Hoe word je een administratief medewerker?

Om administratief medewerker te worden, is een combinatie van formele opleiding en praktische vaardigheden essentieel. Hieronder volgt een stappenplan dat je kunt volgen om je voor te bereiden op deze veelzijdige rol binnen een organisatie.

Stappen om administratief medewerker te worden:

 • Opleiding: het voltooien van een relevante mbo-opleiding, zoals Administratie of Secretarieel Medewerker, vormt de basis voor een carrière als administratief medewerker.
 • Vaardigheden ontwikkelen: belangrijk is het ontwikkelen van essentiële vaardigheden zoals organisatie, communicatie, en kennis van relevante softwarepakketten.
 • Werkervaring: werkervaring, opgedaan door stages of bijbanen, is cruciaal om de theorie in praktijk te brengen en inzicht te krijgen in de dagelijkse werkzaamheden.
 • Certificeringen: aanvullende certificeringen kunnen je cv versterken en je kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Opleidingen voor administratief medewerkers

Om als administratief medewerker aan de slag te gaan, is een mbo-opleiding in een relevante richting vaak voldoende. Populaire keuzes zijn mbo Administratie of mbo Secretarieel. Voor verdere professionele ontwikkeling zijn hbo-opleidingen zoals Boekhouden of Bedrijfsadministratie aan te raden, gevolgd door de hbo-bachelor SPD Bedrijfsadministratie.

Benodigde vaardigheden voor een administratief medewerker

 • Organisatorisch vermogen: efficiënt beheren van taken en prioriteiten.
 • Communicatie: sterke mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden.
 • Technische vaardigheden: kennis van kantoorsoftware zoals Microsoft Office.
 • Nauwkeurigheid: zorgvuldig omgaan met details en fouten minimaliseren.
 • Probleemoplossend vermogen: efficiënt oplossen van problemen die zich voordoen in de dagelijkse werkzaamheden.

Loopbaanmogelijkheden voor een administratief medewerker

De loopbaanmogelijkheden voor administratief medewerkers zijn divers en bieden ruimte voor groei binnen en buiten hun huidige rol. Met aanvullende opleidingen en ervaring kunnen administratief medewerkers doorgroeien naar hogere administratieve functies, zoals officemanager of zelfs een leidinggevende positie binnen de administratie. Daarnaast biedt de opgedane ervaring en kennis mogelijkheden in andere sectoren of specialisaties, zoals financiële administratie, HR, of projectmanagement.

Toekomst van het beroep

De vraag naar bekwame administratief medewerkers blijft bestaan, ondanks technologische veranderingen. Automatisering en digitalisering veranderen weliswaar de aard van het werk, maar benadrukken tegelijkertijd de noodzaak van menselijke vaardigheden zoals besluitvorming, empathie, en complex probleemoplossend vermogen. Met de juiste aanpassingsvermogen en voortdurende professionele ontwikkeling blijven administratief medewerkers een essentiële schakel in elke organisatie.

Voorbeeld motivatiebrief voor de functie van administratief medewerker

Hieronder een voorbeeld van een motivatiebrief.

Geachte heer/mevrouw [Achternaam],

Met enthousiasme heb ik uw vacature voor de functie van Administratief Medewerker op [waar je de vacature hebt gevonden] gelezen. Gezien mijn achtergrond in > [korte omschrijving van je relevante opleiding en/of werkervaring] en mijn sterke organisatorische vaardigheden, ben ik ervan overtuigd dat ik een waardevolle toevoeging zou zijn aan uw team.

Tijdens mijn opleiding [naam van je opleiding] aan [naam van je school of universiteit], evenals in mijn huidige/voorgaande rol als [je huidige of voorgaande functie] bij [naam van je huidige of voorgaande werkgever], heb ik uitgebreide ervaring opgedaan met [beschrijf enkele belangrijke taken of projecten die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert]. Deze ervaringen hebben mijn vermogen om efficiënt te multitasken en prioriteiten te stellen in een dynamische werkomgeving versterkt.

Ik ben bijzonder goed in [noem een of twee specifieke vaardigheden of kwaliteiten die je hebt en relevant zijn voor de functie], zoals blijkt uit [geef een > voorbeeld of situatie waarin je deze vaardigheden hebt toegepast]. Mijn collega's waarderen mij als een proactieve teamspeler die altijd zoekt naar manieren > om processen te optimaliseren en de kwaliteit van het werk te verbeteren.

Ik ben zeer gemotiveerd om mijn carrière voort te zetten als Administratief Medewerker en ben ervan overtuigd dat mijn vaardigheden en ervaringen goed aansluiten bij de eisen van [naam van het bedrijf]. Ik kijk ernaar uit om mijn bijdrage te leveren aan het succes van uw team en ben graag bereid om mijn motivatie verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek. Bij voorbaat dank voor uw overweging. Ik hoop spoedig van u te horen.

Met vriendelijke groet, [Je Naam]

Veelgestelde vragen over het beroep administratief medewerker

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over het beroep administratief medewerker.

Kan ik als administratief medewerker doorgroeien binnen een organisatie?

Ja, met de juiste ervaring en aanvullende opleidingen zijn er diverse doorgroeimogelijkheden, zoals naar een functie als officemanager of een gespecialiseerde rol binnen HR of financiën.

Zijn er parttime mogelijkheden als administratief medewerker?

Ja, veel organisaties bieden flexibele werktijden of parttime functies aan, waardoor dit beroep goed te combineren is met bijvoorbeeld studie of zorgtaken.

Wat is het gemiddelde maandloon van een administratief medewerker?

Het gemiddelde maandloon van een administratief medewerker tussen de € 3.650 en € 4.000 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Dit is het gemiddelde na 5 tot 10 jaar werkervaring in het vak te hebben.