Docent aardrijkskunde: salaris en functieomschrijving

 • Home
 • Beroepen
 • Docent aardrijkskunde: salaris en functieomschrijving

Docent aardrijkskunde: salaris en functieomschrijving

Als je ooit hebt overwogen om docent aardrijkskunde te worden, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar zaken als salaris, verantwoordelijkheden en loopbaanmogelijkheden. Op deze pagina duiken we dieper in op deze aspecten van het beroep, en laten we je zien wat het betekent om een docent aardrijkskunde te zijn in Nederland.

Wat is het salaris van een docent aardrijkskunde?

Een van de meest prangende vragen die mensen hebben als ze een carrière in het onderwijs overwegen, is: "Wat verdient een docent aardrijkskunde?" Het salaris van een leraar aardrijkskunde in Nederland varieert, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring en het type onderwijsinstelling waar je werkt.

Het salaris van een docent aardrijkskunde wordt meestal uitgedrukt in maandelijkse bedragen. Volgens de CAO voor het voortgezet onderwijs (VO) ligt het salaris voor docenten aardrijkskunde tussen € 2.822,- en € 5.699,- bruto per maand. Dit is echter een algemene schatting en de exacte cijfers kunnen variëren.

Om een beter begrip te krijgen, laten we dit salaris eens nader bekijken op maand- en jaarbasis:

 • Het minimumsalaris van € 2.822,- per maand zou resulteren in een jaarinkomen van ongeveer € 33.864,- bruto.
 • Aan de andere kant zou het maximumsalaris van € 5.699,- per maand leiden tot een jaarinkomen van ongeveer € 68.388,- bruto.

Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers exclusief eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden zijn die je kunt ontvangen als docent aardrijkskunde.

De secundaire arbeidsvoorwaarden

Docenten in Nederland kunnen ook profiteren van verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze voorwaarden kunnen onder meer bestaan uit vakantiedagen, een eindejaarsuitkering, en deelname aan een collectieve zorgverzekering. Het is de moeite waard om na te gaan welke secundaire arbeidsvoorwaarden worden aangeboden door de onderwijsinstelling waar je wilt solliciteren.

Waar kun je werken als docent aardrijkskunde?

Een ander aspect om te overwegen als je docent aardrijkskunde wilt worden, is waar je kunt werken. Docenten aardrijkskunde hebben verschillende opties als het gaat om werkgevers.

 • Voortgezet onderwijs: veel docenten aardrijkskunde werken in het voortgezet onderwijs, waar ze lesgeven aan leerlingen in de onderbouw en bovenbouw van de middelbare school.
 • Middelbaar beroepsonderwijs (MBO): sommige docenten kiezen ervoor om les te geven op MBO-instellingen, waar ze aardrijkskunde aan studenten kunnen onderwijzen op verschillende niveaus.
 • **Hoger onderwijs: **in sommige gevallen hebben docenten aardrijkskunde de mogelijkheid om te werken in het hoger onderwijs, zoals universiteiten en hogescholen, waar ze vaak betrokken zijn bij onderzoek naast hun onderwijsverantwoordelijkheden.
 • Particuliere scholen: er zijn ook particuliere scholen in Nederland waar docenten aardrijkskunde werk kunnen vinden.
 • Internationaal onderwijs: voor docenten met een sterke interesse in internationale ervaringen, zijn er internationale scholen waar aardrijkskunde vaak wordt onderwezen in het Engels.

Welke verantwoordelijkheden heb je als docent aardrijkskunde?

Het werk van een docent aardrijkskunde gaat verder dan alleen maar voor de klas staan en lesgeven. Het omvat een breed scala aan verantwoordelijkheden en taken die cruciaal zijn voor het succes van het onderwijsproces. Hier zijn enkele van de belangrijkste verantwoordelijkheden van een docent aardrijkskunde:

 • Lesvoorbereiding: docenten moeten lesplannen ontwikkelen die aansluiten bij het curriculum en de leerdoelen van hun onderwijsinstelling. Dit omvat het selecteren van lesmaterialen, activiteiten en beoordelingsmethoden.
 • Lesgeven: het geven van boeiende en informatieve lessen is natuurlijk een essentieel onderdeel van het werk van een docent aardrijkskunde. Dit omvat het uitleggen van complexe concepten, het beantwoorden van vragen van studenten en het beheren van de klas.
 • Beoordeling en feedback: docenten moeten de prestaties van hun studenten evalueren door middel van toetsen, opdrachten en projecten. Ze moeten ook constructieve feedback geven om de leerresultaten te verbeteren.
 • Ondersteuning en begeleiding: naast het lesgeven, bieden docenten vaak ondersteuning en begeleiding aan studenten die extra hulp nodig hebben of die bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling.
 • Vakontwikkeling: om bij te blijven met nieuwe onderwijsmethoden en ontwikkelingen in het vakgebied, moeten docenten hun eigen professionele ontwikkeling voortzetten.

Hoe word je een docent aardrijkskunde?

Nu je een beter beeld hebt van de verantwoordelijkheden van een docent aardrijkskunde en wat je kunt verwachten qua salaris, laten we eens kijken naar de stappen die je moet nemen om deze carrière na te streven.

Opleidingen, trainingen en cursussen

Om een docent aardrijkskunde te worden, moet je de juiste kwalificaties en opleiding hebben. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 • Bachelor's degree: de eerste stap is het behalen van een bachelordiploma in aardrijkskunde of een gerelateerd vakgebied. Dit biedt je een sterke academische basis voor het onderwijzen van het vak.
 • Educatieve master: na het behalen van je bachelor kun je ervoor kiezen om een educatieve masteropleiding te volgen. Deze opleiding bereidt je specifiek voor op het leraarschap en biedt praktische ervaring in het lesgeven.
 • Stage en lerarenstage: tijdens je opleiding tot docent aardrijkskunde zul je waarschijnlijk stage moeten lopen en een lerarenstage voltooien om praktische ervaring op te doen in het lesgeven.
 • Onderwijsbevoegdheid: om daadwerkelijk als docent aan de slag te kunnen, moet je een onderwijsbevoegdheid behalen. Dit proces verschilt per land en kan betrekking hebben op het behalen van specifieke examens en certificaten.

Benodigde vaardigheden en kwaliteiten

Naast de juiste opleiding zijn er bepaalde vaardigheden en kwaliteiten die van onschatbare waarde zijn voor een docent aardrijkskunde:

 • Passie voor het vak: een diepe liefde voor aardrijkskunde en een enthousiasme om dit enthousiasme over te brengen op studenten zijn essentieel.
 • Communicatieve vaardigheden: docenten moeten effectief kunnen communiceren met studenten, ouders en collega's.
 • Geduld en empathie: het werken met studenten vereist geduld en empathie, vooral wanneer studenten uitdagingen ondervinden.
 • Organisatorische vaardigheden: het plannen van lessen, beoordelingen en activiteiten vereist sterke organisatorische vaardigheden.
 • Aanpassingsvermogen: het onderwijslandschap evolueert voortdurend, dus docenten moeten bereid zijn om zich aan te passen aan nieuwe onderwijsmethoden en technologieën.

Wat zijn de loopbaanmogelijkheden van een docent aardrijkskunde?

Als docent aardrijkskunde zijn er verschillende loopbaanmogelijkheden die je kunt overwegen naarmate je meer ervaring opdoet en je onderwijsvaardigheden verder ontwikkelt. Enkele van de mogelijke carrièrepaden zijn:

 • Docentencoach: na verloop van tijd kun je de rol van docentencoach op je nemen, waarbij je andere docenten begeleidt en ondersteunt in hun professionele ontwikkeling.
 • Specialisatie: sommige docenten kiezen ervoor om zich te specialiseren in een bepaald aspect van het vakgebied, zoals milieukunde of geopolitiek.
 • Onderwijsbeleid en -advies: als je een interesse hebt in onderwijsbeleid en -hervorming, kun je werken in rollen die beleid en curriculumontwikkeling beïnvloeden.
 • Internationaal onderwijs: voor docenten met een passie voor reizen en internationale ervaringen, zijn er mogelijkheden om les te geven op internationale scholen over de hele wereld.

Toekomst van het Beroep

De toekomst van het beroep van docent aardrijkskunde ziet er over het algemeen gunstig uit. Er zal altijd behoefte zijn aan gekwalificeerde docenten om studenten te onderwijzen over de wereld om hen heen. Bovendien zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied van aardrijkskunde, wat betekent dat docenten zich kunnen blijven specialiseren en evolueren.

Veelgestelde Vragen over het het beroep docent aardrijkskunde

Hieronder geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen over het beroep docent aardrijkskunde.

Hoeveel verdient een docent aardrijkskunde gemiddeld?

Het gemiddelde salaris van een docent aardrijkskunde ligt tussen € 2.822,- en € 5.699,- bruto per maand, afhankelijk van ervaring en onderwijsinstelling.

Welke opleiding is vereist om docent aardrijkskunde te worden?

Om docent aardrijkskunde te worden, moet je een bacheloropleiding in aardrijkskunde of een gerelateerd vakgebied voltooien, gevolgd door een educatieve master en het behalen van een onderwijsbevoegdheid.

Wat zijn enkele belangrijke vaardigheden voor een docent aardrijkskunde?

Belangrijke vaardigheden zijn onder andere passie voor het vak, communicatieve vaardigheden, geduld, empathie, organisatorische vaardigheden en aanpassingsvermogen.

Welke loopbaanmogelijkheden zijn er voor docenten aardrijkskunde?

Docenten kunnen doorgroeien naar functies als docentencoach, zich specialiseren in een bepaald vakgebied, werken in onderwijsbeleid en -advies, of lesgeven op internationale scholen.

Hoe ziet de toekomst eruit voor docenten aardrijkskunde?

De toekomst van het beroep ziet er gunstig uit, met voortdurende vraag naar gekwalificeerde docenten en kansen voor specialisatie en groei.

Docent aardrijkskunde vacatures

Op zoek naar een nieuwe baan als docent aardrijkskunde, dan ben je misschien verheugd te horen dat je binnenkort vacatures voor deze functie kunt vinden op onze website. Blijf dus zeker onze vacaturepagina in de gaten houden voor vacatures voor docent aardrijkskunde!

Andere functies in het onderwijs