Motivatiebrief voorbeeld: krijg inspiratie voor het schrijven van je motivatie

 • Home
 • Kennisbank
 • Motivatiebrief voorbeeld: krijg inspiratie voor het schrijven van je motivatie

Motivatiebrief voorbeeld: krijg inspiratie voor het schrijven van je motivatie

Een motivatiebrief, of sollicitatiebrief, is een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Het is de eerste kennismaking met je als persoon en als potentiële werknemer. Een goede sollicitatiebrief kan het verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een gesprek.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van motivatiebrieven.

Voorbeeld motivatiebrief onderwijsassistent

Geachte [naam],

Graag solliciteer ik op de functie van onderwijsassistent bij [naam school]. Met mijn ervaring en passie voor onderwijs denk ik een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan het onderwijsproces en de ontwikkeling van de leerlingen.

Tijdens mijn opleiding onderwijsassistent heb ik geleerd hoe ik leerlingen kan ondersteunen in hun ontwikkeling en hoe ik kan bijdragen aan een veilige en stimulerende leeromgeving. Tijdens mijn stages heb ik ervaring opgedaan met het geven van individuele begeleiding aan leerlingen met verschillende achtergronden en ondersteunende taken uitgevoerd in de klas. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om te communiceren met zowel leerlingen als docenten en hoe ik hierbij rekening kan houden met de verschillende behoeften en niveaus van leerlingen.

Daarnaast ben ik zeer gemotiveerd en flexibel. Ik sta open voor nieuwe uitdagingen en wil graag mezelf blijven ontwikkelen. Ik vind het belangrijk om mijn bijdrage te leveren aan het onderwijsproces en wil graag samenwerken met docenten en andere onderwijsprofessionals om dit te bereiken.

Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn kennis, ervaring en motivatie een waardevolle aanvulling kan zijn op het team van [naam school]. Graag zou ik mijn motivatie en cv in een persoonlijk gesprek toelichten.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Voorbeeld motivatiebrief marketing manager

Geachte heer/mevrouw,

Na het lezen van de vacature voor marketingmanager bij uw bedrijf, was ik meteen enthousiast over de mogelijkheid om mijn vaardigheden en ervaring in te zetten in deze rol. Ik heb meer dan 5 jaar ervaring in verschillende sectoren, waaronder de detailhandel en de dienstverlening.

In mijn huidige functie als marketing coördinator bij [bedrijfsnaam] ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van marketingstrategieën voor het bedrijf en het beheren van sociale media-accounts en e-mailcampagnes. Ik heb ook succesvolle evenementen gepland en uitgevoerd die hebben geleid tot een verhoogde naamsbekendheid en verkoop.

Als marketingmanager bij uw bedrijf zou ik mijn vaardigheden willen gebruiken om uw marketingafdeling naar een hoger niveau te tillen. Ik ben een creatieve en strategische denker met uitstekende projectmanagement vaardigheden. Ik ben in staat om effectieve marketingcampagnes te ontwikkelen die passen bij de behoeften en doelstellingen van uw bedrijf. Ik ben ook bekwaam in het analyseren van gegevens en het meten van de resultaten van marketingactiviteiten om de prestaties te verbeteren.

Ik ben zeer geïnteresseerd in uw bedrijf en de producten en diensten die u aanbiedt. Ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaring en vaardigheden perfect passen bij de vereisten van de functie van marketingmanager bij uw bedrijf.

Dank u voor uw tijd en overweging. Ik kijk er naar uit om verder te spreken over deze kans en mijn motivatie en vaardigheden in meer detail toe te lichten.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Voorbeeld motivatiebrief zorgsector

Geachte heer/mevrouw,

Met veel enthousiasme solliciteer ik hierbij naar de functie van [functietitel] bij [naam van de organisatie]. Het bieden van zorg en ondersteuning aan mensen in een kwetsbare positie heeft altijd mijn interesse gehad en ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaring en vaardigheden aansluiten bij de vereisten van deze functie.

In mijn huidige functie als [je huidige functie] bij [naam van de organisatie] heb ik veel ervaring opgedaan met het bieden van zorg en ondersteuning aan cliënten met diverse achtergronden en hulpvragen. Hierbij heb ik geleerd om op een empathische en respectvolle manier te communiceren en om te gaan met diverse situaties. Ik heb ervaring met het opstellen van zorgplannen, het coördineren van zorg en het begeleiden van cliënten in hun dagelijkse leven.

Naast mijn werkervaring heb ik ook de nodige opleidingen en trainingen gevolgd om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen. Zo heb ik de opleiding Verzorgende IG afgerond en diverse trainingen gevolgd op het gebied van communicatie, coaching en omgaan met agressie.

De visie en waarden van [naam van de organisatie] sluiten goed aan bij mijn eigen waarden en motivatie om in de zorgsector te werken. Ik vind het belangrijk om de cliënt centraal te stellen en om zorg en ondersteuning te bieden die aansluit bij hun behoefte. Daarnaast ben ik ook goed in staat om samen te werken met collega's en andere disciplines binnen de zorg. Ik vind het belangrijk om open te communiceren en om elkaar te ondersteunen om de beste zorg te kunnen bieden.

Wat me in het bijzonder aanspreekt aan deze functie bij [naam van de organisatie] is de focus op het bieden van zorg aan mensen in een kwetsbare positie. Ik wil me graag inzetten voor deze doelgroep en hen ondersteunen in het zo zelfstandig mogelijk functioneren. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn ervaring en vaardigheden een waardevolle bijdrage kan leveren aan het team van [naam van de organisatie].

Ik kijk er naar uit om mijn motivatiebrief en cv nader toe te lichten in een persoonlijk gesprek. Dank u wel voor uw tijd en overweging.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Waarom is een motivatiebrief eigenlijk belangrijk?

Een motivatiebrief is een belangrijk onderdeel van jouw sollicitatie. Het geeft jou de mogelijkheid om te laten zien wie je bent en waarom je geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert. Een goede motivatiebrief kan je onderscheiden van andere sollicitanten en joe kansen op een baan vergroten.

Een motivatiebrief kan je helpen om:

 • Jouw motivatie en enthousiasme voor de functie te laten zien
 • Jouw ervaring en vaardigheden te benadrukken
 • Te laten zien dat je goed hebt nagedacht over de functie en de organisatie
 • Te laten zien wie je bent als persoon en wat jouw toegevoegde waarde is

Een motivatiebrief bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een introductie, een motivatie, een beschrijving van je kwalificaties en ervaring, en een afsluiting. Het is belangrijk om elk onderdeel nauwkeurig te formuleren en aan te passen aan de vacature waar je op solliciteert.

Hoe schrijf je een sterke motivatiebrief?

Een sterke motivatiebrief begint met het begrijpen van de functie en de organisatie waarop je solliciteert. Dit betekent dat je onderzoek moet doen naar de functie, de organisatie en de zorgsector in het algemeen. Hieronder vind je enkele tips voor het schrijven van een effectieve motivatiebrief:

Begin met een pakkende introductie

Je inleiding is de eerste indruk die je maakt op de lezer. Begin daarom met een pakkende openingszin om de aandacht te trekken van de lezer. Vertel kort wie je bent en waarom je solliciteert. Vervolgens begin je met de rest van de introductie. Let ook goed op de aanhef die je gebruikt.

Een goede introductie van je motivatiebrief trekt de aandacht van de lezer en maakt duidelijk waarom jij geschikt bent voor de functie. Begin bijvoorbeeld met een persoonlijke anekdote, een interessant feitje over de organisatie of een korte beschrijving van wat jou motiveert om in de zorg te werken. Zorg dat je de aandacht van de lezer vasthoudt en maak duidelijk wat je te bieden hebt.

Bespreek je motivatie

Laat zien waarom je geïnteresseerd bent in de functie en waarom je in de zorgsector wilt werken. Geef specifieke voorbeelden van wat jou aantrekt in de functie en wat jouw motivatie is om in de zorgsector te werken.

Benadruk je ervaring en vaardigheden

Beschrijf jouw relevante ervaring en vaardigheden die aansluiten bij de functie. Geef concrete voorbeelden van jouw werkervaring en prestaties. Probeer hierbij zoveel mogelijk aan te sluiten bij de functieomschrijving en de organisatie.

Beschrijf waarom je geschikt bent voor de functie

Geef aan waarom je de geschikte kandidaat bent voor de functie. Leg uit welke eigenschappen en vaardigheden je hebt die aansluiten bij de vereisten van de functie. Laat hierbij ook zien hoe je het verschil kunt maken binnen de organisatie.

Onderzoek de organisatie

Verdiep je in de organisatie waarop je solliciteert. Ga op zoek naar de missie, visie en kernwaarden van de organisatie. Beschrijf hoe je eigen waarden en motivatie aansluiten bij die van de organisatie en hoe je hieraan kunt bijdragen.

Eindig met een sterke afsluiting

In de afsluiting van je motivatiebrief vat je kort samen waarom je geschikt bent voor de functie en waarom je graag voor deze organisatie wilt werken. Sluit af met een enthousiaste en zelfverzekerde zin, zoals "Ik kijk er naar uit om mijn motivatiebrief en cv nader toe te lichten in een persoonlijk gesprek." Of "Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn ervaring en vaardigheden een waardevolle bijdrage kan leveren aan het team van [naam van de organisatie]." Vergeet niet om je contactgegevens te vermelden en de lezer te bedanken voor zijn of haar tijd en overweging.

Waarom een korte motivatiebrief gebruiken?

Een korte motivatiebrief kan een goede zet zijn omdat recruiters en bedrijven vaak veel sollicitatiebrieven ontvangen. Ze hebben geen tijd om alle brieven uitgebreid te lezen en moeten daarom snel een selectie maken.

Een korte motivatiebrief kan de aandacht trekken van de recruiter en ervoor zorgen dat je brief bovenop de stapel komt te liggen. Bovendien laat een korte motivatiebrief zien dat je beknopt en helder kunt communiceren, wat een gewaardeerde eigenschap is in veel functies.

Tips voor het schrijven van een korte sollicitatiebrief

 • Houd het kort en bondig: Schrijf niet meer dan één A4'tje. Vermijd lange zinnen en moeilijke woorden.
 • Richt je op de functie: Bespreek in je brief hoe je kennis en ervaring aansluiten op de functie waarop je solliciteert.
 • Wees specifiek: Geef duidelijke voorbeelden van je kwaliteiten en ervaring, bijvoorbeeld door prestaties die je hebt behaald in eerdere functies.
 • Verwijs naar het bedrijf: Laat zien dat je op de hoogte bent van het bedrijf waarbij je solliciteert en waarom je juist daar wilt werken.

Dit waren slechts enkele tips. Meer over het schrijven van een goede sollicitatiebrief lees je in dit artikel. Misschien vind je onze blog over veel gemaakte fouten bij sollicitatiebrieven ook handig.

Voorbeeld korte sollicitatiebrief social media manager

Geachte heer/mevrouw,

Graag solliciteer ik naar de functie van social media manager bij uw bedrijf. Ik heb kort geleden mijn diploma behaald in marketing en communicatie en ben op zoek naar een uitdagende baan waarin ik mijn kennis kan toepassen. Tijdens mijn stage bij [bedrijf] heb ik ervaring opgedaan met social media, content creatie en e-mailmarketing. Ik ben enthousiast, gedreven en flexibel ingesteld en denk goed te passen binnen uw team.

Ik hoop dat mijn cv en deze motivatiebrief u overtuigen van mijn geschiktheid voor de functie. Graag licht ik mijn motivatie en ervaring verder toe tijdens een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]