Fouten bij het schrijven van een sollicitatiebrief: deze fouten worden het meest gemaakt

  • Home
  • Blogs
  • Fouten bij het schrijven van een sollicitatiebrief: deze fouten worden het meest gemaakt

Fouten bij het schrijven van een sollicitatiebrief: deze fouten worden het meest gemaakt

Het maken van een sollicitatiebrief gaat soms niet altijd even goed. Van taalfouten tot onduidelijkheden: alle fouten kunnen je brief minder sterk maken. Het is daarom goed te leren van de meest gemaakte fouten en hoe je deze kan vermijden.

In deze blog lees je hier dan ook alles over. Zo lees je over een onpersoonlijke aanspreekvorm, niet duidelijk zijn in je ervaringen, taalfouten, verkeerde informatie en het vergeten van een opvolging.

Fout 1: Onpersoonlijke aanspreekvorm

De eerste fout die je vaak ziet, is het gebruiken van een onpersoonlijke aanspreekvorm. Of het nu gaat om een formeel of informele schrijfwijze: zorg er altijd voor dat je degene die de brief gaat lezen goed aanspreekt.

Dit betekent goed kijken, op bijvoorbeeld de vacature, aan wie je de brief schrijft. Kijk ook goed naar het taalgebruik. Komen ze iets minder formeel over? Dan kun je beginnen met een “beste heer/mevrouw”. Komt het over als een formeel bedrijf? Dan kun je beginnen met ‘geachte heer/mevrouw’, in dat geval kan het ook wijsheid zijn om de u aanspreekvorm te gebruiken.

Fout 2: Onduidelijk over je ervaring

Heb je relevante werkervaring en ga je dit vermelden? Goed plan! Zorg er dan wel voor dat je duidelijk omschrijft wat de functie was, wat je verantwoordelijkheden waren en wat je hebt gedaan of bereikt.

Aan een vage beschrijving heeft het wervende bedrijf niet zoveel. Alleen melden wat de functie was en hoeveel jaren je er hebt gewerkt geeft ze geen informatie en kunnen ze bovendien ook zien op je cv. Zorg er dan voor dat je een duidelijke omschrijving geeft, alsof je het zo uitleggen tijdens een gesprek.

Fout 3: Taalfouten in de brief

Misschien ligt deze wel iets te voor de hand, maar toch benadrukken we het even: taalfouten, dus spelling en grammatica, in een sollicitatiebrief zorgen vaak voor een negatief vervolg.

We hebben het dan niet over een kleine fout, maar een brief vol fouten. Zorg er dan ook altijd voor dat je de brief controleert met een spellingscheck of laat het lezen aan een vriend of familielid. Lees hem na de controle zelf ook nog een keer door voor de zekerheid.

Een brief zonder fouten komt netter over en laat zien dat je het serieus neemt.

Fout 4: Verkeerde informatie geven

Verkeerde informatie geven in een sollicitatiebrief is ook een grote fout. Er zijn twee situaties waarom er verkeerde informatie in je brief kan staan: Je hebt andere informatie gegeven dan die in je cv staat. Dit zorgt vaak voor verwarring of argwaan: het wervende bedrijf kan dan vaak niet inschatten welke van de informatie correct is.

Je hebt gelogen op zowel je cv als je sollicitatiebrief. Hier kom je misschien wel mee weg tijdens de sollicitatieprocedure, maar daar houdt het ook bij op. Het is vaak overduidelijk of je echt de werkervaring hebt of niet.

Zorg er dan ook voor dat je de informatie in de brief naleest en naast je cv neerlegt. Zie je iets wat niet overeen komt? Pas het dan aan.

Fout 5: Vergeten om te eindigen met een call-to-action

De laatste fout is het vergeten van een call-to-action in de sollicitatiebrief. Wat we hiermee bedoelen is dat je het bedrijf een kans geeft op extra vragen of dat je vraagt om het vervolg van de sollicitatieprocedure.

Alhoewel het niet nodig is om te eindigen met een call-to-action, verminder je wel je kansen op de vervolgstap. Met een duidelijke interesse, zoals de vraag wanneer je ze kan spreken over de sollicitatie, verhoog je de kans aanzienlijk om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Vermijd deze fouten, zorg voor een goede brief

Je bent nu bekend met de vijf meest gemaakte fouten bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Je hebt gelezen dat je moet kiezen voor de juiste aanspreekvorm, je duidelijk moet zijn, taalfouten moet corrigeren, eerlijk moet zijn en eindigen met duidelijke interesse.

We zijn er zeker van dat je met het vermijden van deze fouten een uitstekende brief kan schrijven. Lees ook ons artikel over het schrijven van een goede sollicitatiebrief om je kans op succes nog meer te verhogen. Heb je een voorbeeld nodig? Die vind je op deze pagina.