Loonsverhoging vragen: tips
Wanneer je hard werkt op je werk, verdien je het om goed betaald te worden. Een loonsverhoging vragen is echter spannend en kan onzekerheid met zich meebrengen. Maar geen zorgen, door goed voorbereid te zijn en het juiste moment te kiezen, kun je het gesprek aangaan met vertrouwen en kans op succes vergroten. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het vragen om een loonsverhoging:
Voorbereiden op het gesprek
Voordat je een gesprek aangaat met je werkgever, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Doe onderzoek naar de industrie- en bedrijfsstandaard, bekijk je eigen prestaties en bijdragen en stel realistische verwachtingen. Dit zal je helpen om een overtuigende en gefundeerde argumentatie te hebben tijdens het gesprek.
Ga niet onvoorbereid het gesprek aan. Zorg ervoor dat je weet wat de industrie- en bedrijfsstandaard is, hoe je prestaties en bijdragen eruit zien en stel realistische verwachtingen.
Kies het juiste moment
Het is belangrijk om het juiste moment te kiezen om een loonsverhoging te vragen. Overweeg om het gesprek aan te gaan na positieve prestaties of projecten, tijdens jaarlijkse beoordelingen of na een bedrijfsuitbreiding of reorganisatie.
Wees zelfverzekerd
Ga het gesprek aan met zelfvertrouwen en overtuiging. Wees vriendelijk en respectvol, maar sta stevig in je schoenen en laat duidelijk zien waarom je verdiend hebt om een loonsverhoging te krijgen.
Wees beleefd en respectvol tijdens het gesprek, ongeacht of je de loonsverhoging krijgt of niet. Vermijd agressieve taal of onbeschofte opmerkingen, omdat dit je kans op een verhoging aanzienlijk vermindert.
Benoem specifieke bijdragen
Benoem specifieke manieren waarop je de organisatie hebt geholpen en waarom je verdiend hebt om meer te verdienen. Vermijd algemene uitspraken en concentreer je op feitelijke bijdragen en prestaties.
Niet zeker of wat je nu precies per uur verdient? Lees onze pagina over het berekenen van je uurloon. Ben je juist onzeker over je maandloon? Het berekenen daarvan leggen we je uit op deze pagina.
Wees bereid om te onderhandelen over de loonsverhoging
Wees bereid om te onderhandelen over je loonsverhoging en wees flexibel in je verwachtingen. Bedenk vooraf wat je minimaal wilt hebben en waar je bereid bent om toe te geven.
Wat moet je juist niet doen?
Er zijn ook zaken die je juist moet vermijden. Dit zijn:
- Algemene uitspraken doen: Vermijd algemene uitspraken over hoe hard je werkt of hoe belangrijk je bent voor het bedrijf. Benoem in plaats daarvan specifieke bijdragen en prestaties.
- Verwachtingen stellen die niet realistisch zijn: Stel realistische verwachtingen en vermijd het stellen van onredelijke eisen. Overweeg ook factoren zoals de financiële situatie van het bedrijf en de huidige arbeidsmarkt.
- Het gesprek als ultimatum zien: Het vragen om een loonsverhoging moet als een constructief gesprek worden gezien en niet als een ultimatum. Vermijd het dreigen met het opzeggen van je baan of het zoeken naar andere werkgelegenheid.
- Ongepast timing kiezen: Vermijd het vragen om een loonsverhoging direct na een slechte beoordeling of tijdens een slechte bedrijfsprestatie. Wacht tot er meer positieve verwachtingen en prestaties zijn.
- Negatieve feedback geven over het bedrijf of het management: Vermijd negatieve feedback over het bedrijf of het management tijdens het gesprek. Het vragen om een loonsverhoging moet gericht zijn op jouw prestaties en bijdragen, en niet op negatieve aspecten van het bedrijf.
Wees zelfverzekerd en manifesteer die loonsverhoging!
Door deze tips te volgen, kun je met vertrouwen het gesprek aangaan met je werkgever en de kans vergroten om de loonsverhoging te krijgen die je verdient. Wees vastberaden en overtuigd en wees niet bang om voor jezelf op te komen!
Tijdens een salarisonderhandeling kan je ook onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Op deze pagina lees je meer over secundaire arbeidsvoorwaarden.