Maandloon berekenen: zo doe je dat

  • Home
  • Blogs
  • Maandloon berekenen: zo doe je dat

Maandloon berekenen: zo doe je dat

Ben je midden in het sollicitatieproces en krijg je een uurloon aangeboden? Dan ben je vast ook nieuwsgierig naar hoe dit zich vertaald naar je maandloon. Inzicht hebben in wat je per uur, week, maand of zelfs jaar gaat verdienen kun je in veel gevallen helpen met de onderhandelingen. Dit kan bijvoorbeeld ook helpen bij een gesprek over eventuele loonsverhoging.

Op deze pagina lees je hoe je je maandloon kan berekenen in drie stappen.

Stap 1. Je weeksalaris uitrekenen

De eerste stap om je maandloon te berekenen is om te weten wat je per week gaat verdienen.

Om dit te berekenen ga je je uurloon vermenigvuldigen met het aantal uren in je werkweek. Verdien je bijvoorbeeld € 14,- per uur en werk je 40 uur in de week, dan doe je € 14 × 40 = € 560,-.

Stap 2. Je jaarsalaris uitrekenen

De volgende stap is het berekenen van je jaarsalaris. Dit is een belangrijke tussenstap, een maand is namelijk nooit precies vier weken, ondanks dat dit een vrij gebruikelijke aanname is.

Er zijn wel altijd 52 weken in een jaar, dit is dan ook het getal dat je gaat gebruiken om te vermenigvuldigen met het weeksalaris dat je net hebt berekend. In ons voorbeeld is dat dan € 560 × 52 = € 29.120.

Stap 3. Je maandsalaris uitrekenen

De laatste stap is je daadwerkelijke maandsalaris berekenen. Dit doe je door het bedrag dat je net hebt berekend voor je jaarsalaris, in ons voorbeeld € 29.120, te delen met 12, het aantal maanden in een jaar.

Je doet dan dus € 29.120 : 12 = € 2.426,67. Dit bedrag is je maandloon.

Let wel op dat dit gaat om je brutoloon. Als je nieuwsgierig bent naar hoe dit zich vertaald naar een nettoloon raden we je deze handige rekentool aan.

Verder kijken dan je maandsalaris

Ga je deze informatie gebruiken tijdens bijvoorbeeld een onderhandeling? Dan raden we je aan om niet alleen het maandsalaris mee te nemen. Ook zaken zoals vakantiegeld, aantal vrije dagen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden spelen mee in het aanbod.

Heb je juist wel inzicht in je maandloon, maar wil je je uurloon berekenen? Op de pagina ‘je uurloon berekenen doe je zo’ krijg je een kort en bondige uitleg.