Aanhef sollicitatiebrief: het belang van een goede start

  • Home
  • Blogs
  • Aanhef sollicitatiebrief: het belang van een goede start

Aanhef sollicitatiebrief: het belang van een goede start

Als je gaat solliciteren, is het belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Een goede aanhef van je sollicitatiebrief kan daarbij helpen. In de onderstaande blog lees je alles over de aanhef van sollicitatiebrieven.

Waarom is een goede aanhef belangrijk bij een sollicitatiebrief?

De aanhef van je sollicitatiebrief is het eerste wat de lezer ziet. Het is als het ware de eerste indruk die je maakt. Een goede aanhef kan ervoor zorgen dat de lezer meteen geïnteresseerd is in jou en jouw brief. Een slechte aanhef kan daarentegen zorgen dat de lezer meteen afhaakt. Het is daarom belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan de aanhef van je sollicitatiebrief.

Persoonlijke aanhef gebruiken

Een persoonlijke aanhef kan bijdragen aan een goede eerste indruk. Als je de naam van de ontvanger weet, kun je deze in de aanhef gebruiken. Dit maakt de brief persoonlijker en laat zien dat je moeite hebt gedaan om de juiste persoon te vinden. Als je de naam van de ontvanger niet weet, kun je een algemene aanhef gebruiken.

Hoe vind je de juiste aanhef voor je motivatiebrief?

Het vinden van de juiste aanhef kan soms lastig zijn. Als je de naam van de ontvanger weet, kun je deze gebruiken. Als je de naam niet weet, kun je kijken of je deze kunt vinden op de website van het bedrijf of via LinkedIn. Als je de naam nog steeds niet kunt vinden, kun je een algemene aanhef gebruiken, zoals "Geachte heer/mevrouw".

Je kan ook geachte of beste gebruiken als aanhef.

‘Beste’ of ‘geachte’: welke aanhef is het best?

Er zijn verschillende aanheffen die je kunt gebruiken in je sollicitatiebrief. De meest gebruikte zijn "Beste" en "Geachte". Welke aanhef je kiest, hangt af van de situatie. In een informele sollicitatiebrief kun je bijvoorbeeld "Beste" gebruiken, terwijl je in een formele brief beter "Geachte" kunt gebruiken.

Formele aanhef: geachte of achternaam

Als je solliciteert op een functie waarvoor een formele aanhef gepast is, kun je "Geachte" gebruiken. Bijvoorbeeld als je solliciteert op een functie bij de overheid of een groot bedrijf. Bij een formele aanhef kun je ook de achternaam van de ontvanger gebruiken, zoals "Geachte heer Jansen" of "Geachte mevrouw De Vries".

Informele aanhef: beste of voornaam

In sommige situaties is een informele aanhef gepaster. Bijvoorbeeld als je solliciteert op een functie bij een klein bedrijf of als de vacaturetekst een informele sfeer uitstraalt. In dat geval kun je "Beste" gebruiken in de aanhef. Bijvoorbeeld "Beste Jan" of "Beste Marieke".

Vermijd deze fouten in de aanhef van je sollicitatiebrief

Het is belangrijk om fouten in de aanhef te voorkomen. Het komt niet professioneel over als je de naam van de ontvanger verkeerd spelt of de verkeerde aanhef gebruikt. Controleer daarom altijd goed of je de juiste aanhef hebt gebruikt en of je de naam van de ontvanger goed hebt gespeld. Als je twijfelt, kun je beter een algemene aanhef gebruiken.

Een andere veelvoorkomende fout in de aanhef is het gebruik van een verkeerde titel. Bijvoorbeeld "Geachte professor" terwijl de ontvanger geen professor is. Controleer daarom altijd goed wat de juiste titel is van de ontvanger. Als je het niet zeker weet, kun je beter een algemene aanhef gebruiken.

Misschien heb je ook wat aan voorbeelden om deze fouten te voorkomen. Onze artikelen over motivatiebrief voorbeeld en korte motivatiebrief geven een goede blik op een professionele sollicitatiebrief.