Sollicitatiebrief schrijven: de weg naar succes

Sollicitatiebrief schrijven: de weg naar succes

Een goede sollicitatiebrief schrijven: de weg naar succes Een sollicitatiebrief is een manier om te laten weten aan een bedrijf dat je interesse hebt om er te werken. Je kunt een sollicitatiebrief schrijven als direct antwoord op een vacature, maar je zou ook een open sollicitatiebrief kunnen sturen. In de sollicitatiebrief laat je dus je interesse weten, maar probeer je jezelf ook al te verkopen. Het is dus belangrijk om dit goed en nauwkeurig aan te pakken.

Met een goede sollicitatiebrief verhoog je de kans op een sollicitatiegesprek aanzienlijk. Je laat je niet alleen van de beste kant zien, maar maakt het ook makkelijker voor het wervende bedrijf. Een sollicitatiebrief die indruk maakt, maakt het namelijk ook makkelijk om personen te selecteren voor de volgende stap in het sollicitatieproces.

Daar helpen we je dan ook graag bij. Ontdek de geheimen achter het schrijven van een sollicitatiebrief die indruk maakt. Leer hoe je je vaardigheden en ervaringen kan benadrukken, je motivatie kan uitdrukken en je de brief professioneel af kunt sluiten. Volg onze tips en uitleg en verhoog de kans op de volgende stap in het proces.

De indeling van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief bestaat uit enkele onderdelen, het is belangrijk dat je je probeert te houden aan de opbouw en indeling hiervan. In het geval van een online sollicitatie zou je je adres gegevens, en die van het bedrijf, achterwege kunnen laten - maar dit hoeft niet. De opbouw van een sollicitatiebrief bestaat uit de volgende onderdelen.

Je eigen adres

Helemaal bovenaan de brief zet je je eigen adres en e-mail adres.

Dit ziet er als volgt uit:
Voornaam Achternaam
Straatnaam 1
Postcode Plaatsnaam
Emailadres@mail

Maak altijd gebruik van een professioneel e-mail adres.

Het adres van de werkgever

Voeg een regel witruimte toe en zet de adresgegevens van het bedrijf neer.

Dit doe je als volgt:
Naam bedrijf
T.a.v. de heer/mevrouw Achternaam
Straatnaam 2
Postcode Plaatsnaam
Plaats en datum op het moment van schrijven

Voeg nog een regel witruimte toe en zet onder het adres van het bedrijf de plaats en de datum op het moment van schrijven neer. Dit ziet er zo uit: Plaatsnaam, dag maand jaar

Onderwerp van de sollicitatiebrief

Na nog een regel witruimte zet je het onderwerp van de sollicitatiebrief neer. Zet hier niet alleen ‘sollicitatie’ neer, maar wees specifiek. In de meeste gevallen zet je hier de naam van de functietitel of vacature neer.

Doe dit op deze manier:
Onderwerp: sollicitatie functietitel

Aanhef van de sollicitatiebrief

Maak nog een regel witruimte en zet de aanhef voor de sollicitatiebrief neer. Dit is hoe je de persoon in het bedrijf, die de brief zal ontvangen, aanspreekt. Er zijn twee goede manieren om dit te doen.

De formele manier is:

  • Geachte heer/mevrouw Naam Van Achternaam

De iets minder formele manier:

  • Beste heer/mevrouw Naam van Achternaam

Let goed op dat ook de mogelijke tussenvoegsel in de naam een hoofdletter krijgt.

Een openingszin voor de sollicitatiebrief

Maak nog een regel witruimte en begin met de openingszin voor de sollicitatiebrief. Zorg voor een pakkende en omschrijvende openingszin. Het liefst laat je ook meteen je enthousiasme zien.

Bijvoorbeeld: Ik zag de vacature voor de functie bij bedrijf en werd meteen enthousiast. De functieomschrijving en werkwijze spreken me enorm aan, vandaar mijn sollicitatie naar de functie.

Argumentatie waarom jij de ideale kandidaat bent

Vervolgens ga je jezelf verkopen in enkele alinea’s. We hoeven je denk ik niet meer uit te leggen dat je tussen elk onderdeel een regel witruimte moet plaatsen, dus dat zullen we ook niet meer vermelden.

Vaak begin je met een omschrijving van wie je bent. Introduceer jezelf met je naam, leeftijd en woonplaats. Volg dit op met informatie over bijvoorbeeld je afgemaakte opleiding of nog sterker: werkervaring in een soortgelijke functie. Geef ook een goede omschrijving over wat je precies hebt moeten doen voor die functie.

Na je eigen introductie schrijf je enkele alinea’s, het liefst twee of drie, van een paar zinnen elk. Houd het kort en beknopt en vermijd lange uitleg. Hierin kun je omschrijven waarom het bedrijf je zo aanspreekt, wat je voor ze zou kunnen betekenen en hoe je jezelf zou zien in het bedrijf. Heb je duidelijke voorbeelden van succesvol werk? Ook dit kun je toevoegen en zal je beargumentatie sterker maken.

Afsluiting van de sollicitatiebrief

De afsluiting van de sollicitatiebrief is misschien wel het belangrijkste onderdeel. Het is namelijk het laatste stuk informatie dat ze lezen in de sollicitatiebrief, dit zal dan ook het best in hun geheugen blijven.

Probeer positief af te sluiten. Zo kun je het bedrijf laten weten dat je erg geïnteresseerd bent en dat je er van overtuigd bent dat je een geschikte kandidaat bent. Bedank het bedrijf voor de tijd die ze hebben genomen en maak ruimte voor interactie vanuit hun kant. Zo kun je ze verwijzen naar een eventuele bijlage met een zin zoals: “in de bijlage heb ik mijn cv en portfolio toegevoegd. Ik hoop dat dit een goed beeld van mij schetst, mochten er nog vragen zijn kunt u me altijd bereiken op mijn e-mail adres of mijn telefoonnummer”. Je kunt dit ook directer aanpakken, door ze te vragen wanneer je eventueel tijd hebt voor een vervolg op je sollicitatie.

Ondertekening

Je sluit de sollicitatiebrief af met een simpele ondertekening.

Bijvoorbeeld:
Met vriendelijke groet,
Naam Achternaam

Een verwijzing naar een bijlage

Mocht je de sollicitatiebrief sturen via e-mail, of gewone post, kun je het bedrijf ook nog wijzen op een eventuele bijlage.

Dit doe je zo:
Bijlage: cv en portfolio

Hoe maak je een goede sollicitatiebrief: vijf tips

Je bent nu bekend met de standaard indeling van een sollicitatiebrief, maar dit betekent nog niet dat het gaat om een goede sollicitatiebrief. De informatie die je geeft in je brief bepaalt uiteindelijk of het gaat om een goede brief. Hieronder leggen we je uit hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft.

Het belang van personalisatie

Een werkgever ziet in zijn of haar tijd een hoop sollicitatiebrieven. Dit betekent dat ze enigszins bekend zijn met de clichés van sollicitatiebrieven en waarschijnlijk ook herkennen wanneer een sollicitatiebrief te algemeen is.

Dit betekent in de meeste gevallen dat je al een streepje minder voor hebt. Het is daarom belangrijk dat je je persoonlijkheid in je brief stopt en elke brief persoonlijk schrijft. Een algemene brief waar je alleen de bedrijfs- en functiegegevens aanpast, werkt minder goed en levert sneller een afwijzing op.

Zorg er dus voor dat je elke brief als uniek project ziet. Maak een brief die past bij het bedrijf, de functieomschrijving en waar je een goed gevoel bij hebt.

Vaardigheden en ervaringen benadrukken

Tijdens de argumentatie in je brief ga je ongetwijfeld je vaardigheden en ervaringen benadrukken. Ze kunnen dit, als het goed is, ook vinden op je cv: maar een omschrijving met voorbeelden geeft een beter beeld. Zorg er dan ook voor dat je sollicitatiebrief niet een kopie is van je cv.

Tijdens het schrijven van je werkervaring kun je dan bijvoorbeeld ook het beste vermelden wat je precies hebt gedaan, hoe je dat hebt ervaren en wat het potentieel heeft opgeleverd. Een simpele functieomschrijving is niet interessant voor het bedrijf: ze zijn namelijk al bekend met de werkzaamheden. Ze horen liever je specifieke ervaring.

Het is ook van belang dat je alleen de ervaringen en vaardigheden beschrijft die van toepassing zijn op het bedrijf en de functie. Als je solliciteert voor een functie als backend ontwikkelaar bij een IT-bedrijf is het niet relevant om je ervaring in de horeca te omschrijven. Misschien zijn er situaties geweest tijdens je ervaring in de horeca die dan wel weer interessant zijn, bijvoorbeeld probleemoplossing of creatief denken, maar dit bewaar je liever voor een sollicitatiegesprek

Motivatie uitdrukken

Het goed uitdrukken van je motivatie, en enthousiasme, is ook een belangrijk onderdeel van elke goede sollicitatiebrief. Vraag jezelf af: “waarom wil ik voor dit bedrijf werken?” of “waarom wil ik deze baan?”.

Overtuig het bedrijf dat je de interesse hebt met je persoonlijke redenen. Een simpele ‘omdat ik meer kan verdienen bij dit bedrijf’ of ‘ik wil graag weer aan het werk’ kunnen ook een reden zijn, maar toch raden we je af dit te gebruiken. Denk goed na over wat je leuk lijkt aan het bedrijf of de functie en overtuig je mogelijk toekomstige werkgever met die passie.

Sollicitatiebrief aanpassen naar de werkgever

Dit gaat hand in hand met de eerste tip, maar we lichten hem graag nog even extra toe. Je kunt namelijk vrij veel over een bedrijf te weten komen via de vacaturetekst en de website van het bedrijf.

Komen ze speels en informeel over? Maak hier dan gebruik van in je sollicitatiebrief. Laat weten dat je niet alleen interesse hebt in de functie, maar je ook uitkijkt om de befaamde koning van tafelvoetbal in het bedrijf uit te dagen. Dit is slechts een voorbeeld, maar lees de vacaturetekst goed door en kijk waar je gebruik van kunt maken. Hetzelfde geldt als het gaat om een formeler bedrijf: pas je toon aan en zorg dat deze matcht met de schrijfstijl uit de vacaturetekst.

Doe een controle op spelling en grammatica

Ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat de brief goed leesbaar is. Een kleine fout zal je kans op succes niet verlagen, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen en de spelling en grammatica extra controleren.

Heb je problemen met spelling en grammatica? Maak dan gebruik van ingebouwde spellingscontrole of laat een vriend of familielid de brief nog eens goed doorlezen. Het is verstandig om na deze controle de brief nog eens zelf goed door te nemen om te kijken of er niet per ongeluk elementen zijn veranderd die je brief minder krachtig maken.

Vul aan, herhaal niet

Een sollicitatiebrief is er om je CV te versterken en dus is het niet nodig om opnieuw te benoemen waar je hebt gestudeerd of wat voor baantjes je hebt gehad. In plaats daarvan kun je aanvullen en uitleggen waar je goed in was bij je vorige baan, waarin je wilt groeien en waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt.

Schrijf actief

Gebruik korte, actieve zinnen in je sollicitatiebrief. Vermijd woorden als "zullen", "mogen", "kunnen" en "moeten". Dit maakt de brief levendiger en makkelijker te lezen.

Overzichtelijkheid

Een recruiter zal een sollicitatiebrief eerst scannen voordat hij of zij hem grondig leest. Dit betekent dat je de brief duidelijk en overzichtelijk moet opbouwen, met duidelijke alinea's. Leg uit waarom je interesse hebt in de baan, bewijs dat je geschikt bent en zorg voor een persoonlijke afsluiter.

Origineel

Gebruik nooit dezelfde sollicitatiebrief voor meerdere vacatures. Elke baan en elk bedrijf is uniek en dus moet ook elke brief uniek zijn. Richt je brief op de vacature waarop je solliciteert en laat zien wat jou geschikt maakt voor die specifieke baan.

Breek het af naar één A4

Een sollicitatiebrief moet niet te lang zijn en past op maximaal één A4-tje. Dit betekent dat je de brief overzichtelijk en bondig moet houden.

Voorbeeld van een sollicitatiebrief

Hieronder vind je een voorbeeld van een motivatiebrief.

Voornaam Achternaam
Straatnaam 1
Postcode Plaatsnaam
Emailadres@mail

Naam bedrijf
T.a.v. de heer/mevrouw Achternaam
Straatnaam 2
Postcode Plaatsnaam
Plaats en datum op het moment van schrijven

Onderwerp: sollicitatie functietitel

Geachte heer/mevrouw [Naam werkgever],

Met veel enthousiasme kom ik in aanmerking voor de [functietitel] bij [bedrijfsnaam]. Ik ben onder de indruk van de visie en missie van uw bedrijf en wil graag mijn bijdrage leveren aan uw toekomstige successen.

Dankzij mijn [aantal jaren] ervaring in de [branche/functiegebied] ben ik vertrouwd met [specifieke vaardigheden/verantwoordelijkheden die relevant zijn voor de functie]. Bovendien, door mijn nauwkeurige en proactieve werkhouding, ben ik altijd in staat om prioriteiten te stellen en effectief samen te werken met verschillende afdelingen.

Ik ben op zoek naar een uitdagende rol waarin ik mijn vaardigheden en kennis verder kan ontwikkelen en ben overtuigd dat deze functie aan al mijn verwachtingen zal voldoen. Ik ben erg geïnteresseerd in de [specifieke aspecten van de functie/bedrijf] en wil graag mijn steentje bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen van het bedrijf.

Ik kijk uit naar de mogelijkheid om mijn kwalificaties en motivatie verder toe te lichten tijdens een persoonlijk gesprek. Bedankt voor het bekijken van mijn sollicitatie en ik hoop u binnenkort te horen.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Verhoog je kans op slagen met een goede sollicitatiebrief

Dat een goede sollicitatiebrief een grotere kans op slagen heeft hoeven we je niet meer te vertellen, maar we sommen graag de punten nog even voor je op:

  • Zorg voor de juiste indeling van de sollicitatiebrief. Let dus goed op de opbouw: adresgegevens, plaats en datum van schrijven, onderwerp, aanhef, openingszin, beargumentatie in enkele alinea’s, afsluiting, ondertekening en vermelding naar bijlage.
  • Maak de sollicitatiebrief persoonlijk, geef voorbeelden en laat jezelf zien. De sollicitatiebrief moet een persoonlijk beeld van je geven, dus maak het geen tweede versie van je cv.
  • Zoek de juiste manier om je motivatie uit te drukken. Doe dit op basis van je intrinsieke motivatie voor de sollicitatie. Bedenk goed waarom je dit wil en overtuig het bedrijf.
  • Zorg ervoor dat de brief past bij het bedrijf. Voor een formele sollicitatie hou je meer rekening met taal en schrijfwijze. Bij een informele vacature kun je hier wat speelser in zijn.
  • Controleer altijd dubbel op eventuele spelling- en grammaticafouten. De praktijk wijst uit dat dit soort problemen vaak geen probleem zijn, maar neem zekere voor het onzekere en doe een extra controle.

We zijn ervan overtuigd dat je met de bovenstaande informatie en tips een krachtige sollicitatiebrief gaat schrijven die je kans op slagen aanzienlijk verhoogt. Succes met het schrijven van de sollicitatiebrief! Misschien vind je het ook leuk om de meest gemaakte fouten in sollicitatiebrieven te lezen. Ben je van plan een korte motivatiebrief te schrijven? Wie weet heb je wat aan ons artikel over korte motivatiebrieven.