Stagevergoeding: wat kun je verwachten?

Stagevergoeding: wat kun je verwachten?

Een stagevergoeding is een bedrag dat je als stagiair krijgt van de organisatie waar je stage loopt. Het is bedoeld als een tegemoetkoming in de kosten die je als student maakt tijdens je stage. Het kan gaan om kosten zoals reiskosten en lunchkosten, maar ook om meer algemene kosten zoals collegegeld en studiematerialen.

Bij een stage is het vaak zo dat je wel wilt leren, maar ook wilt verdienen. Je krijgt als student tenslotte te maken met kosten zoals collegegeld, boeken en huisvesting. Het is dan ook begrijpelijk dat je wilt weten wat een stagevergoeding is en waar je op moet letten bij het kiezen van een stageplek.

Is een stagevergoeding verplicht?

Een stagevergoeding is niet altijd verplicht. Dit hangt af van de duur van je stage en het type stage dat je loopt. Als je een stage loopt die onderdeel is van je opleiding en die minder dan drie maanden duurt, dan is een stagevergoeding niet verplicht. Duurt je stage langer dan drie maanden, dan is een stagevergoeding wel verplicht.

Het is belangrijk om te weten dat er ook uitzonderingen zijn op deze regel. Zo hoeven stages bij de overheid en non-profit organisaties niet altijd een stagevergoeding te bieden, omdat ze geen winstoogmerk hebben. Het is daarom verstandig om voor je stage begint je goed te informeren of je recht hebt op een stagevergoeding.

Hoe hoog is stagevergoeding?

De hoogte van een stagevergoeding kan sterk verschillen per organisatie en per sector. Er is geen vastgesteld bedrag voor een stagevergoeding. Het bedrag dat je ontvangt, hangt onder andere af van de grootte van de organisatie, de sector waarin je stage loopt en het niveau van je opleiding. Dit zijn de gemiddelde stagevergoedingen per niveau:

  • Vmbo: vaak geen stagevergoeding, maar wel een reis- en/of onkostenvergoeding.
  • Mbo: bij een stage van vier dagen per week is de gemiddelde vergoeding € 209,- bruto per maand. Bij een stage van vijf dagen per week is dit gemiddeld € 248,- bruto per maand.
  • Hbo en wo: bij een meewerkstage is de gemiddelde vergoeding tussen de € 186,- en € 249,- bruto per maand. Bij een afstudeerstage is dit gemiddeld tussen de € 300,- en € 500,- bruto per maand.

Belasting over de stagevergoeding

Als je een stagevergoeding ontvangt, moet je daar in sommige gevallen belasting over betalen. Dit hangt af van de hoogte van de vergoeding en je persoonlijke situatie.

Als je in een kalenderjaar meer verdient dan het fiscale minimuminkomen, ben je in principe belastingplichtig. Het maakt dan niet uit of het om loon of een stagevergoeding gaat. Als je niet genoeg verdient om belasting te betalen, hoef je hier dus geen rekening mee te houden.

Ontvang je wel een stagevergoeding en ben je belastingplichtig? Dan wordt de stagevergoeding bij je inkomen opgeteld en betaal je hierover belasting. Er geldt echter wel een drempelbedrag. Als je totale jaarinkomen onder dit bedrag blijft, hoef je geen belasting te betalen over je stagevergoeding.

Het drempelbedrag verschilt per jaar en wordt bepaald door de overheid. Voor 2023 is het drempelbedrag vastgesteld op € 6.847,-. Verdien je in een jaar minder dan dit bedrag, dan hoef je dus geen belasting te betalen over je stagevergoeding.

Let wel op dat er soms uitzonderingen zijn. Zo geldt er bijvoorbeeld een andere regeling voor buitenlandse stagiairs en kan het zijn dat je in sommige gevallen recht hebt op heffingskorting, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren over je persoonlijke situatie.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een stageplek?

Naast de hoogte van de stagevergoeding zijn er nog meer zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van een stageplek. Hieronder lees je over vijf onderdelen waar je op moet letten.

1. De inhoud van de stage

Het is belangrijk om te kiezen voor een stage waarbij je de juiste ervaring opdoet voor je toekomstige carrière. Kijk daarom goed naar de inhoud van de stage en of deze aansluit bij je interesses en vaardigheden.

2. De begeleiding

Een goede begeleiding is onmisbaar voor een succesvolle stage. Kies daarom voor een organisatie waarbij je kunt rekenen op de hulp van een professionele stagebegeleider. Kijk ook online of er ervaringen zijn met het bedrijf: vaak krijg je dan een goed beeld van de begeleiding die ze bieden.

3. De reputatie van de organisatie

Kies voor een organisatie met een goede reputatie, omdat dit je kansen op een baan na je stage kan vergroten. Zoek bijvoorbeeld naar reviews van voormalige stagiairs en vraag je netwerk om aanbevelingen.

4. De locatie van de organisatie

Let op de locatie van de organisatie. Is het goed bereikbaar met het openbaar vervoer of moet je lange afstanden afleggen? Is er een stagevergoeding voor reiskosten beschikbaar? Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een stageplek.

5. De stagevergoeding

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de hoogte van de stagevergoeding. Dit kan een belangrijk criterium zijn bij het kiezen van een stageplek, maar het is niet het enige criterium. Een stage met een hogere vergoeding is niet per definitie de beste optie als deze niet aansluit bij je interesses en vaardigheden.

Een stagevergoeding kan een belangrijke rol spelen bij het kiezen van een stageplek, maar het is niet het enige criterium waar je op moet letten. Kies voor een stage waarbij je de juiste ervaring opdoet en waarbij je kunt rekenen op goede begeleiding en een goede reputatie van de organisatie.

Hulp nodig met het vinden van een stageplek? Lees onze tips!