Korte motivatiebrief: hoe schrijf je een pakkende motivatiebrief in slechts enkele zinnen?

  • Home
  • Kennisbank
  • Korte motivatiebrief: hoe schrijf je een pakkende motivatiebrief in slechts enkele zinnen?

Korte motivatiebrief: hoe schrijf je een pakkende motivatiebrief in slechts enkele zinnen?

Een motivatiebrief is een belangrijk onderdeel van een sollicitatieprocedure. Het geeft de werkgever een indruk van wie je bent en waarom je geschikt bent voor de functie. Maar wat als je slechts enkele zinnen hebt om jezelf te presenteren?

Op deze pagina lees je hoe je een korte en pakkende motivatiebrief schrijft.

Voorbeeld korte motivatiebrief

Geachte heer/mevrouw,

Ik ben zeer geïnteresseerd in de functie van marketingmedewerker die momenteel openstaat bij uw bedrijf. Met mijn ervaring en kennis op het gebied van marketing denk ik een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan uw team.

Tijdens mijn opleiding marketing heb ik veel geleerd over het opzetten en uitvoeren van marketingcampagnes. Ook heb ik tijdens mijn stage ervaring opgedaan met het schrijven van teksten voor websites en social media. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om de juiste boodschap over te brengen naar de doelgroep en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Daarnaast ben ik zeer gedreven en resultaatgericht. Ik houd ervan om uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te leren. Dit heeft me tijdens mijn studie en stage geholpen om mezelf te ontwikkelen en te groeien als marketeer.

Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn kennis, ervaring en gedrevenheid een waardevolle aanvulling kan zijn op uw team. Ik zou dan ook graag mijn motivatie en cv in een persoonlijk gesprek toelichten.

Met vriendelijke groet,

[Naam]

Opbouw van een korte motivatiebrief

De structuur van een motivatiebrief is als volgt: aanhef, introductie, kern en afsluiting. Dit is niet anders voor een korte motivatiebrief. Het idee blijft hetzelfde, maar de brief is een stuk korter. Met een korte motivatiebrief doelen we op een brief van niet meer dan 300 woorden. Hieronder lees je iets meer over de drie onderdelen

Introductie korte motivatie

De introductie van de korte motivatiebrief is een belangrijk onderdeel omdat het de eerste indruk van de werkgever bepaalt. Het is belangrijk om de aandacht van de werkgever te trekken en nieuwsgierigheid op te wekken door middel van een sterke openingszin. In de introductie kun je bijvoorbeeld kort vertellen wie je bent, waarom je geïnteresseerd bent in de functie en waarom je denkt dat je geschikt bent.

Bij een korte motivatie raden we je aan om in de eerste twee zinnen het bedrijf formeel aan te spreken en te beginnen met een knaller van een openingszin. Wees creatief.

Pakkende openingszin voor je motivatiebrief

Een pakkende openingszin kan de aandacht van de recruiter direct trekken en ervoor zorgen dat jouw sollicitatiebrief bovenop de stapel belandt. Hieronder vind je een voorbeeld van een pakkende openingszin:

"Als gepassioneerde marketeer met meer dan vijf jaar ervaring, zie ik bij [bedrijfsnaam] de perfecte kans om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en bij te dragen aan het succes van jullie organisatie."

Met deze openingszin laat je zien dat je gepassioneerd bent over jouw vakgebied en dat je over de vaardigheden beschikt die het bedrijf zoekt. Door specifiek te verwijzen naar het bedrijf waar je solliciteert, laat je zien dat je de moeite hebt genomen om onderzoek te doen en dat je serieus bent over de functie.

Kern van een korte motivatiebrief

Het kerngedeelte van de korte motivatiebrief is waar je de werkgever moet overtuigen van je geschiktheid voor de functie. Hierin kun je kort ingaan op je vaardigheden en ervaring die relevant zijn voor de functie. Het is belangrijk om specifiek te zijn en concrete voorbeelden te geven van situaties waarin je je vaardigheden hebt toegepast. Zo kan de werkgever een beter beeld krijgen van je kwaliteiten en wat je kan bijdragen aan het bedrijf.

Let wel op dat je niet onderdelen van je cv gaat herhalen. Bij een korte motivatiebrief moet je alle ruimte die je hebt benutten, dat betekent dus ook specifiek zijn en niet te herhalend.

Afsluiting korte motivatiebrief

In de afsluiting van de korte motivatiebrief kun je kort samenvatten waarom je geschikt bent voor de functie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een sterke slotzin die de werkgever aanspoort om contact met je op te nemen. Vermeld eventueel je beschikbaarheid en sluit af met een beleefde groet. Het is ook belangrijk om de werkgever te bedanken voor zijn of haar tijd en overweging.

Tien tips voor het schrijven van een pakkende motivatiebrief

Hieronder vind je tien tips die je zullen helpen met schrijven van een korte motivatiebrief

1. Weet wat je wilt

Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om te weten wat je wilt. Wat zijn je sterke punten? Wat zijn je doelen? Wat zoek je in een baan? Noteer deze punten voor jezelf.

2. Kies de juiste woorden

Een korte motivatiebrief betekent dat je de juiste woorden moet kiezen om jezelf te presenteren. Gebruik krachtige en positieve woorden die je sterke punten benadrukken. Vermijd algemene termen zoals 'gemotiveerd' of 'proactief', maar specificeer wat je bedoelt.

3. Houd het kort en bondig

Een korte motivatiebrief moet kort en bondig zijn. Houd het bij enkele zinnen en gebruik geen lange alinea's. Geef alleen de belangrijkste informatie weer.

4. Wees specifiek

Wees specifiek over je ervaring en vaardigheden. Geef concrete voorbeelden van situaties waarin je je vaardigheden hebt toegepast. Dit helpt de werkgever een beter beeld te krijgen van jouw kwaliteiten.

5. Pas je brief aan op de vacature

Pas je motivatiebrief aan op de vacature waarop je solliciteert. Lees de vacature goed door en probeer je brief af te stemmen op de vereisten en het profiel van de functie.

6. Gebruik een pakkende openingszin

Begin je brief met een pakkende openingszin die de aandacht van de werkgever trekt. Dit kan bijvoorbeeld een uitspraak zijn over jouw passie voor de functie of een vraag die de werkgever aan het denken zet. Bijvoorbeeld:

"Toen ik op Baansnel las over de missie van [bedrijfsnaam] om duurzame en gezonde voeding toegankelijk te maken voor iedereen, wist ik dat ik bij dit bedrijf wilde werken."

Door een persoonlijk verhaal te delen, maak je direct verbinding met de recruiter en laat je zien dat je de waarden van het bedrijf deelt. Deze aanpak kan vooral effectief zijn als je niet direct aansluit bij het gevraagde profiel, maar wel passie hebt voor de missie en visie van het bedrijf.

7. Sluit af met een sterke slotzin

Eindig je brief met een sterke slotzin die de werkgever aanspoort om contact met je op te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een verzoek zijn voor een gesprek of een opmerking over je beschikbaarheid.

8. Controleer op spelling- en grammaticafouten

Controleer je brief op spelling- en grammaticafouten. Laat het eventueel nakijken door iemand anders.

9. Houd het persoonlijk

Een motivatiebrief moet persoonlijk zijn. Gebruik de eerste persoon en vertel waarom jij geschikt bent voor de functie. Vermijd standaardzinnen die in elke brief terugkomen.

10. Wees enthousiast

Laat je enthousiasme voor de functie en het bedrijf blijken in je brief. Dit laat zien dat je gemotiveerd bent en graag wilt werken voor het bedrijf.

Meer hulp nodig met het schrijven van een sollicitatiebrief? Lees onze tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Meer voorbeelden nodig? Die vind je op de pagina motivatiebrief voorbeeld.