Follow-up na een sollicitatie: vergroot je kans op succes

 • Home
 • Kennisbank
 • Follow-up na een sollicitatie: vergroot je kans op succes

Follow-up na een sollicitatie: vergroot je kans op succes

Wanneer je solliciteert naar een baan, is het belangrijk om alle kansen te benutten om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Een van de manieren om dit te doen is door een follow-up uit te voeren na je sollicitatie. In dit artikel zullen we bespreken waarom een follow-up van cruciaal belang kan zijn, hoe je om feedback kunt vragen, het belang van een bedankmail na een sollicitatiegesprek, en hoe je kunt informeren naar de sollicitatieprocedure.

De voordelen van een follow-up na een sollicitatie

Het opvolgen van je sollicitatie kan een positieve indruk achterlaten bij de werkgever en je kansen op succes vergroten. Hieronder vind je enkele belangrijke voordelen van een follow-up.

1. Laat je interesse en toewijding zien

Een follow-up toont aan dat je oprecht geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Het laat zien dat je de tijd en moeite neemt om op de hoogte te blijven van het sollicitatieproces en dat je gemotiveerd bent om te slagen. Dit kan een positieve indruk achterlaten bij de werkgever en aantonen dat je serieus bent over de mogelijkheid om voor hen te werken.

2. Blijf top of mind

Door een follow-up uit te voeren, blijf je in de gedachten van de werkgever. Het sollicitatieproces kan soms lang duren, met veel kandidaten om te overwegen. Door regelmatig contact te houden, verhoog je je zichtbaarheid en vergroot je de kans dat de werkgever je niet vergeet. Dit kan vooral nuttig zijn als er meerdere sollicitatierondes zijn en de werkgever de kandidaten moet beoordelen.

3. Toon proactiviteit en goede communicatieve vaardigheden

Het opvolgen van je sollicitatie is een kans om je proactiviteit en goede communicatieve vaardigheden te tonen. Het laat zien dat je in staat bent om initiatief te nemen en dat je bekwaam bent in het opbouwen van professionele relaties. Deze eigenschappen kunnen waardevol zijn in veel functies, dus het is belangrijk om ze te demonstreren tijdens het sollicitatieproces.

Vragen om feedback

Een onderdeel dat vaak wordt onderschat van de follow-up na een sollicitatie is het vragen om feedback. Hier zijn enkele tips om dit effectief te doen:

 • Wees beleefd en respectvol: begin je verzoek om feedback met een beleefde en respectvolle toon. Laat de werkgever weten dat je waarde hecht aan hun inzichten en dat je graag wilt leren en groeien, zelfs als je niet wordt geselecteerd voor de functie.
 • Specificeer je verzoek: geef duidelijk aan waar je graag feedback over wilt ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op je sollicitatiebrief, je cv, je interviewprestaties of andere aspecten van het sollicitatieproces.
 • Bedank voor hun tijd: sluit je verzoek af met een bedankwoord voor hun tijd en overweging. Laat hen weten dat je hun feedback op prijs stelt, ongeacht het resultaat van de sollicitatieprocedure.
 • Wees geduldig: Het kan even duren voordat je een reactie ontvangt, aangezien werkgevers vaak druk bezig zijn. Wees geduldig en wacht een redelijke periode voordat je een herinnering stuurt, als je geen reactie hebt ontvangen.

Het vragen om feedback toont aan dat je openstaat voor groei en bereid bent om te leren van je sollicitatie-ervaring. Dit kan je helpen om jezelf te verbeteren voor toekomstige sollicitaties en je kunt waardevolle inzichten krijgen die je kunt gebruiken om je kansen te vergroten.

Een bedankmail na je sollicitatiegesprek

Na een sollicitatiegesprek is het gebruikelijk om een bedankmail te sturen naar de interviewer(s). Dit is een belangrijk onderdeel van de follow-up en kan de indruk die je hebt achtergelaten versterken. Hier zijn enkele tips voor het schrijven van een effectieve bedankmail:

 • Stuur de mail binnen 24 uur: het is het beste om de bedankmail zo snel mogelijk na het sollicitatiegesprek te sturen, bij voorkeur binnen 24 uur. Dit toont aan dat je attent en professioneel bent.
 • Personaliseer de mail: zorg ervoor dat de bedankmail persoonlijk en specifiek is. Verwijs naar specifieke aspecten van het gesprek of de organisatie die indruk op je hebben gemaakt. Dit laat zien dat je actief hebt deelgenomen aan het gesprek en het serieus neemt.
 • Uit je waardering: bedank de interviewer(s) voor hun tijd, de gelegenheid om te solliciteren en voor het delen van informatie over de functie en het bedrijf. Laat hen weten dat je de kans waardeert en geïnteresseerd bent in de verdere stappen in het sollicitatieproces.
 • Herbevestig je interesse: gebruik de bedankmail als een gelegenheid om je interesse in de functie en het bedrijf te herbevestigen. Laat weten dat je enthousiast bent over de mogelijkheid om bij te dragen en waarom je gelooft dat je een goede match zou zijn.

Een goed geschreven bedankmail kan een positieve indruk achterlaten bij de interviewer(s) en je onderscheiden van andere kandidaten. Het laat zien dat je proactief bent, goede manieren hebt en serieus bent over de functie.

Vragen naar de sollicitatieprocedure

Het is ook belangrijk om tijdens de follow-up te informeren naar de sollicitatieprocedure en de volgende stappen. Dit toont je interesse en helpt je om goed geïnformeerd te blijven. Het is ook ideaal wanneer je je vragen niet hebt kunnen stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Hier zijn enkele vragen die je kunt stellen:

 • Wat is het verwachte tijdschema voor het sollicitatieproces? Dit geeft je een idee van wanneer je een reactie kunt verwachten en hoe lang het proces zal duren.
 • Zijn er nog andere sollicitatierondes gepland? Als er meerdere rondes zijn, wil je graag weten hoeveel rondes er zijn en wat je kunt verwachten in de volgende fase van het proces.
 • Zijn er aanvullende documenten of informatie die ik moet verstrekken? Soms kan het zijn dat de werkgever aanvullende documenten of referenties nodig heeft. Door hiernaar te vragen, kun je ervoor zorgen dat je tijdig en volledig aan alle vereisten voldoet.
 • Is er een mogelijkheid om met toekomstige teamleden of leidinggevenden te spreken? Dit kan een waardevolle gelegenheid zijn om een beter beeld te krijgen van het team en de werkomgeving. Het laat ook zien dat je geïnteresseerd bent in het opbouwen van relaties binnen het bedrijf.
 • Wat zijn de volgende stappen in het proces? Het is belangrijk om te weten welke stappen je kunt verwachten na het sollicitatiegesprek. Dit helpt je om georganiseerd te blijven en je voor te bereiden op eventuele vervolggesprekken of assessments.
 • Door deze vragen te stellen, toon je betrokkenheid en een actieve interesse in het sollicitatieproces. Het geeft je ook belangrijke informatie die je kan helpen om jezelf goed voor te bereiden en je kansen te vergroten.

Onderschat de follow-up niet

Een follow-up na een sollicitatie is een waardevol instrument dat je kunt gebruiken om je kansen op succes te vergroten. Het toont je interesse, toewijding en proactieve houding. Het vragen om feedback, het sturen van een bedankmail en het informeren naar de sollicitatieprocedure zijn allemaal belangrijke aspecten van een effectieve follow-up.

Denk eraan dat elke follow-up die je doet persoonlijk en goed doordacht moet zijn. Pas de tips en suggesties in dit artikel toe om je follow-up na een sollicitatie te versterken en jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Met een goede follow-up vergroot je de kans om op te vallen en de gewenste baan te krijgen.