Activiteitenbegeleider salaris en functieomschrijving

 • Home
 • Beroepen
 • Activiteitenbegeleider salaris en functieomschrijving

Activiteitenbegeleider salaris en functieomschrijving

Als je op zoek bent naar een baan waarin je met mensen kunt werken en hen kunt helpen om meer uit het leven te halen, dan kan activiteitenbegeleiding een goede keuze zijn.

Een activiteitenbegeleider is iemand die activiteiten organiseert en begeleidt voor mensen die hulp nodig hebben bij het deelnemen aan sociale activiteiten. Dit kunnen bijvoorbeeld ouderen zijn, mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of mensen met een psychische stoornis. Activiteitenbegeleiders kunnen werken in een woonzorgcentrum, een dagbesteding, een revalidatiecentrum, een ziekenhuis of een psychiatrisch centrum.

Op deze pagina lees je wat een activiteitenbegeleider doet, welke opleiding je nodig hebt om het te worden, welke vaardigheden je moet hebben en wat de baanvooruitzichten zijn.

Wat is het salaris van een activiteitenbegeleider?

Een activiteitenbegeleider verdient gemiddeld € 2.590 bruto per maand. Dit salaris varieert tussen € 2.020 en € 3.160 bruto per maand bij een fulltime werkweek van 40 uur. Het gemiddelde bruto jaarsalaris is € 33.566 inclusief vakantiegeld. Het gemiddelde bruto uurloon van een Activiteitenbegeleider is € 14,89 op basis van een 40-urige werkweek.

Naast het salaris zijn secundaire arbeidsvoorwaarden ook van belang voor werknemers. Als activiteitenbegeleider kun je denken aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, pensioenregelingen, opleidingsmogelijkheden en flexibele werktijden. Het aantal vakantiedagen dat je ontvangt, verschilt per werkgever en is vaak afhankelijk van de CAO. Pensioenregelingen zijn er in verschillende vormen, zoals een middelloon- of beschikbare premieregeling. Opleidingsmogelijkheden kunnen zowel intern als extern zijn en zijn vaak gericht op de verdere ontwikkeling van de werknemer.

Wat zijn de taken van een activiteitenbegeleider?

De taken van een activiteitenbegeleider kunnen variëren afhankelijk van de instelling waarin ze werken. Over het algemeen zijn de taken van een activiteitenbegeleider:

 • Organisatie en begeleiding van activiteiten voor cliënten
 • Het ondersteunen van cliënten bij het deelnemen aan activiteiten
 • Het evalueren van de activiteiten en het aanpassen van de plannen indien nodig
 • Het ontwikkelen van individuele plannen voor cliënten om hun sociale en emotionele vaardigheden te verbeteren
 • Het onderhouden van contact met familieleden en verzorgers om hen te informeren over de voortgang van de cliënten
 • Het begeleiden van vrijwilligers die helpen bij de activiteiten
 • Het assisteren bij persoonlijke verzorging van cliënten indien nodig
 • Het observeren en rapporteren van de reacties en emoties

Waar werkt een activiteitenbegeleider?

Activiteitenbegeleiders kunnen werken in verschillende instellingen, zoals:

 • Woonzorgcentra
 • Ouderenzorg
 • Revalidatiecentra
 • Ziekenhuizen
 • Psychiatrische centra
 • Zorgboerderij

Hieronder lees je iets meer over het werk als activiteitenbegeleider op verschillende locaties en in verschillende situaties. Zo krijg je een beter beeld van het beroep.

Activiteitenbegeleider voor ouderenzorg

Als activiteitenbegeleider in de ouderenzorg ben je verantwoordelijk voor het organiseren en uitvoeren van activiteiten voor ouderen die wonen in verzorgingshuizen of verpleeghuizen.

Deze activiteiten kunnen gericht zijn op ontspanning, beweging, creativiteit of cognitieve stimulatie. Het doel van deze activiteiten is om de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren en eenzaamheid te verminderen.

Als activiteitenbegeleider werk je samen met andere zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen en verzorgenden, om de zorg voor ouderen zo goed mogelijk te organiseren.

Activiteitenbegeleider voor zorgboerderij

Als activiteitenbegeleider op een zorgboerderij werk je met mensen met een beperking of een hulpvraag. Je organiseert en begeleidt activiteiten op de boerderij, zoals het verzorgen van dieren, tuinieren, koken en bakken. Het doel van deze activiteiten is om deelnemers een zinvolle dagbesteding te bieden en hun zelfredzaamheid en sociale vaardigheden te vergroten.

Als activiteitenbegeleider op een zorgboerderij werk je vaak in een team van zorgprofessionals en vrijwilligers om de zorg voor deelnemers zo goed mogelijk te organiseren.

Activiteitenbegeleider voor dementie

Als activiteitenbegeleider voor dementie werk je met mensen die lijden aan dementie. Je organiseert en begeleidt activiteiten die gericht zijn op het stimuleren van cognitieve vaardigheden en het verminderen van angst en stress. Deze activiteiten kunnen variëren van geheugenspellen en bewegingsoefeningen tot creatieve activiteiten en muziektherapie.

Als activiteitenbegeleider voor dementie werk je samen met andere zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen en psychologen, om de zorg voor mensen met dementie zo goed mogelijk te organiseren en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Hoe word je een activiteitenbegeleider?

Om activiteitenbegeleider te worden, heb je minimaal een mbo-diploma niveau 3 nodig in de richting van sociaal werk of activiteitenbegeleiding. Daarnaast is het belangrijk om praktijkervaring op te doen door middel van stages of vrijwilligerswerk. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is verplicht.

Welke vaardigheden heb je nodig?

Om een goede activiteitenbegeleider te zijn, heb je de volgende vaardigheden nodig:

 • Goede communicatieve vaardigheden om effectief te kunnen communiceren met cliënten, familieleden, verzorgers en collega's
 • Empathisch vermogen om je in te kunnen leven in de behoeften en emoties van de cliënten
 • Creativiteit om activiteiten te bedenken die aansluiten bij de interesses en mogelijkheden van de cliënten
 • Organisatorische vaardigheden om activiteiten goed te kunnen plannen en uitvoeren
 • Flexibiliteit om te kunnen omgaan met onverwachte situaties of veranderingen in de planning
 • Geduld om cliënten te ondersteunen en te begeleiden bij het deelnemen aan activiteiten
 • Een positieve instelling en gevoel voor humor om een ontspannen sfeer te creëren tijdens de activiteiten

Wat zijn de baanvooruitzichten voor activiteitenbegeleiders?

De baanvooruitzichten voor activiteitenbegeleiders zijn goed, aangezien er veel vraag is naar deze functie vanwege de vergrijzing van de bevolking en de groeiende behoefte aan zorg voor mensen met een beperking. Er zijn ook mogelijkheden om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Hoe kun je jezelf verder ontwikkelen als activiteitenbegeleider?

Om jezelf verder te ontwikkelen als activiteitenbegeleider, kun je de volgende stappen nemen:

 • Het volgen van bijscholing of cursussen om je kennis en vaardigheden te verbeteren
 • Het bijwonen van congressen of workshops om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in het vakgebied en om te netwerken met andere professionals
 • Het deelnemen aan intervisiegroepen. Hier kan je ervaringen uit wisselen en van elkaar te leren.
 • Het volgen van een hbo-opleiding in de richting van sociaal werk of activiteitenbegeleiding om door te groeien naar een leidinggevende functie of om meer specialistische taken uit te kunnen voeren.

De toekomst van het beroep

De toekomst van het beroep van activiteitenbegeleider ziet er positief uit. Door de vergrijzing zal er steeds meer behoefte zijn aan activiteitenbegeleiders die ouderen kunnen ondersteunen bij het deelnemen aan activiteiten en het behouden van hun sociale en emotionele vaardigheden. Daarnaast is er ook steeds meer aandacht voor inclusiviteit en participatie van mensen met een beperking, wat betekent dat er ook meer vraag zal zijn naar activiteitenbegeleiders die hen kunnen ondersteunen bij het deelnemen aan activiteiten.

Ook de ontwikkelingen op het gebied van technologie bieden nieuwe mogelijkheden voor activiteitenbegeleiders. Zo kunnen bijvoorbeeld virtual reality-technieken worden ingezet om mensen met een beperking de mogelijkheid te bieden om virtueel deel te nemen aan activiteiten die anders niet mogelijk zouden zijn. Daarnaast kan technologie ook worden ingezet om activiteiten op afstand mogelijk te maken, bijvoorbeeld voor mensen die niet in staat zijn om naar een zorginstelling te komen.

Om in te spelen op deze ontwikkelingen en de vraag vanuit de samenleving, zullen activiteitenbegeleiders zich verder moeten blijven ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van bijscholingscursussen of het behalen van een hbo-diploma in de richting van sociaal werk of activiteitenbegeleiding. Ook het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, zoals digitale vaardigheden en kennis van nieuwe technologieën, kan belangrijk zijn om relevant te blijven in het beroep.

Veelgestelde vragen over het beroep activiteitenbegeleider

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het beroep activiteitenbegeleider.

Wat is het verschil tussen een activiteitenbegeleider en een recreatiemedewerker?

Een activiteitenbegeleider is specifiek gericht op het ondersteunen van mensen met een beperking of ouderen bij het deelnemen aan activiteiten, terwijl een recreatiemedewerker zich richt op het organiseren van recreatieve activiteiten voor een breder publiek.

Kan ik als vrijwilliger werken als activiteitenbegeleider?

Ja, veel zorginstellingen bieden de mogelijkheid om als vrijwilliger te werken als activiteitenbegeleider.

Wat zijn enkele voorbeelden van activiteiten die een activiteitenbegeleider kan organiseren?

Enkele voorbeelden zijn wandelingen, spelletjes, knutselen, muziek maken, koken, en het bezoeken van musea of evenementen.

Wat is het belang van sociale en emotionele vaardigheden voor mensen met een beperking of ouderen?

Sociale en emotionele vaardigheden zijn belangrijk voor het opbouwen van relaties en het ervaren van een gevoel van verbondenheid en welzijn.

Is een activiteitenbegeleider ook verantwoordelijk voor het medicijnbeheer van cliënten?

Nee, het medicijnbeheer valt onder de verantwoordelijkheid van de verpleegkundige of verzorgende. De activiteitenbegeleider kan wel ondersteunen bij het herinneren aan medicatie-inname tijdens activiteiten.

Activiteitenbegeleider vacatures

Als je geïnteresseerd bent in het worden van een activiteitenbegeleider, dan ben je misschien verheugd te horen dat je binnenkort vacatures voor activiteitenbegeleiders kunt vinden op onze website. We houden je op de hoogte van de nieuwste kansen in deze boeiende branche. Blijf dus zeker onze vacaturepagina in de gaten houden voor spannende carrièremogelijkheden als activiteitenbegeleider.