Horecamanager salaris en functieomschrijving

 • Home
 • Beroepen
 • Horecamanager salaris en functieomschrijving

Horecamanager salaris en functieomschrijving

Een horecamanager speelt een cruciale rol bij het beheer en de organisatie van horecagelegenheden zoals restaurants, cafés, hotels en andere eet- en drinkgelegenheden. Als horecamanager is het jouw verantwoordelijkheid dat alles vlot verloopt. Je zorgt ervoor dat klanten tevreden zijn, dat het personeel goed functioneert en dat de financiële doelstellingen worden behaald.

Op deze pagina lees je meer over dit beroep, het salaris en hoe je een horecamanager kan worden.

Wat doet een horecamanager?

Als horecamanager heb je een gevarieerd takenpakket. Je bent verantwoordelijk voor het opstellen en handhaven van de operationele procedures, het beheren van het budget, het werven en trainen van personeel, het coördineren van de dagelijkse werkzaamheden, het waarborgen van de kwaliteit van de service, en het omgaan met klachten en problemen die zich kunnen voordoen. Daarnaast houd je je bezig met het plannen en organiseren van evenementen, het onderhouden van contacten met leveranciers en het monitoren van de concurrentie om de concurrentiepositie van de horecagelegenheid te versterken.

Een voorbeeld van een specifieke taak zou kunnen zijn: het creëren van een nieuwe menukaart voor een restaurant, waarbij je rekening houdt met de voorkeuren van de klanten, de seizoensgebonden producten en de winstmarges van de gerechten. Je zou ook verantwoordelijk kunnen zijn voor het opzetten van marketingcampagnes om meer klanten naar de horecagelegenheid te trekken, zoals het promoten van speciale menu-aanbiedingen via sociale media of het organiseren van thema-avonden om de diversiteit van het aanbod te benadrukken.

Enkele werkzaamheden van een horecamanager zijn:

 • Het opstellen en handhaven van operationele procedures voor de horecagelegenheid.
 • Budgetbeheer, inclusief het opstellen van financiële doelstellingen en het monitoren van de kosten en uitgaven.
 • Werven, selecteren en trainen van het personeel, inclusief het opstellen van werkroosters.
 • Coördinatie en supervisie van de dagelijkse werkzaamheden in de horecazaak.
 • Zorgen voor een optimale klantenservice en klanttevredenheid.
 • Behandelen van klachten en problemen van klanten.
 • Ontwikkelen en implementeren van marketingstrategieën en promotieactiviteiten.
 • Plannen en organiseren van evenementen in de horecagelegenheid.
 • Onderhouden van goede relaties met leveranciers en het beheren van contracten.
 • Monitoren van de concurrentie en identificeren van kansen om de concurrentiepositie te versterken.
 • Zorgen voor naleving van wet- en regelgeving op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en arbeidsrecht.
 • Voeren van regelmatig overleg met het managementteam en rapporteren over de prestaties en resultaten.
 • Analyseren van financiële gegevens en opstellen van rapportages.
 • Continu verbeteren van de operationele processen en het implementeren van efficiëntiemaatregelen.
 • Op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen in de horecabranche en deze toepassen in de horecagelegenheid.

Wat is het salaris van een horecamanager?

Als horecamanager kun je een redelijk aantrekkelijk salaris verdienen, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en locatie van de horecagelegenheid, je ervaringsniveau en de verantwoordelijkheden die je hebt. Het salaris van een horecamanager kan op twee manieren worden uitgedrukt: per uur en per maand.

Wat verdient een horecamanager per uur?

Het uurloon van een horecamanager varieert meestal tussen de € 13 en € 16 per uur. Dit kan echter hoger zijn in geval van ervaren managers die verantwoordelijk zijn voor grotere horecagelegenheden of prestigieuze restaurants. Houd er rekening mee dat het uurloon afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de regio en de concurrentie in de horecasector.

Wat verdient een horecamanager per maand?

Het maandloon van een horecamanager kan sterk variëren, maar ligt meestal tussen de € 2.300 en € 2.900 per maand. Dit is een bruto bedrag en houdt geen rekening met eventuele bonussen of secundaire arbeidsvoorwaarden.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris kunnen horecamanagers profiteren van verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit kan onder andere vakantiegeld, een dertiende maand, een bonusregeling op basis van prestaties, en maaltijdvergoedingen omvatten. Bovendien kunnen ze mogelijk profiteren van kortingen in de horecagelegenheid waar ze werken, zoals gratis maaltijden of drankjes.

Hoe word je een horecamanager?

Om een horecamanager te worden, zijn er verschillende routes die je kunt volgen. Hoewel er geen specifieke opleiding is die vereist is om een horecamanager te worden, kan een combinatie van opleiding, training en ervaring je helpen om je carrière op te bouwen.

Opleidingen voor horecamanagers

Er zijn verschillende relevante opleidingen op het gebied van horecamanagement die je kunt volgen, zoals de opleiding Hotelmanagement, Hospitality Management of Horecaondernemer/-manager. Deze opleidingen bieden een brede basis in bedrijfskunde, gastvrijheid en leiderschap. Ze kunnen je helpen om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen om succesvol te zijn als horecamanager.

Trainingen en cursussen

Naast formele opleidingen zijn er ook verschillende trainingen en cursussen beschikbaar die gericht zijn op specifieke aspecten van het horecamanagement, zoals personeelsbeheer, marketing, financieel beheer en klantenservice. Deze trainingen kunnen je helpen om je vaardigheden aan te scherpen en je kennis te vergroten op specifieke gebieden die relevant zijn voor het werk van een horecamanager.

Stage voor ervaring

Het doen van een stage in de horeca kan een waardevolle manier zijn om praktijkervaring op te doen en inzicht te krijgen in de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van een horecamanager. Door een stage te lopen, kun je ook waardevolle contacten leggen in de branche en mogelijk een baan vinden na het voltooien van je opleiding.

Benodigde vaardigheden

Om succesvol te zijn als horecamanager, zijn er verschillende vaardigheden die je moet ontwikkelen. Goede communicatievaardigheden zijn essentieel, omdat je zult samenwerken met klanten, personeel, leveranciers en andere belanghebbenden. Daarnaast moet je leiderschapsvaardigheden hebben om een team te kunnen aansturen en motiveren. Goed organisatievermogen, probleemoplossend vermogen en stressbestendigheid zijn ook belangrijk, aangezien het werk van een horecamanager vaak hectisch en uitdagend kan zijn.

Wat zijn de carrièremogelijkheden als horecamanager?

Als horecamanager heb je verschillende carrièremogelijkheden. Je kunt doorgroeien naar een hogere managementfunctie, zoals algemeen manager van een hotel of een keten van restaurants. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen horecazaak te starten en ondernemer te worden. Daarnaast zijn er mogelijkheden om in andere sectoren van de gastvrijheidsindustrie te werken, zoals evenementenorganisatie, catering of toerisme.

Wat is de toekomst van het beroep?

De toekomst van het beroep van horecamanager ziet er positief uit. De horecabranche blijft groeien en evolueren, en er is altijd vraag naar goed gekwalificeerde en ervaren horecamanagers. Met de toenemende nadruk op gastvrijheid, kwaliteit en beleving in de horecasector, worden horecamanagers steeds belangrijker in het waarborgen van de tevredenheid van klanten en het behalen van zakelijk succes.

Veelgestelde vragen over het beroep horecamanager

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over het beroep horecamanager.

Is een formele opleiding vereist om horecamanager te worden?

Hoewel een formele opleiding geen vereiste is, kan het volgen van een relevante opleiding op het gebied van horecamanagement je kansen vergroten en je de nodige kennis en vaardigheden bieden om succesvol te zijn als horecamanager.

Hoeveel verdient een horecamanager gemiddeld?

Het salaris van een horecamanager varieert afhankelijk van verschillende factoren, maar ligt meestal tussen de € 2.300 en € 2.900 per maand. Het uurloon ligt gemiddeld tussen de € 13 en € 15.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een horecamanager?

Goede communicatievaardigheden, leiderschapsvaardigheden, organisatievermogen, probleemoplossend vermogen en stressbestendigheid zijn belangrijke vaardigheden voor een horecamanager.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een horecamanager?

Een horecamanager kan doorgroeien naar hogere managementposities, een eigen horecazaak starten of werken in andere sectoren van de gastvrijheidsindustrie zoals evenementenorganisatie, catering of toerisme.

Wat is de toekomst van het beroep van horecamanager?

De toekomst van het beroep ziet er positief uit, aangezien de horecasector blijft groeien en evolueren, en er altijd behoefte zal zijn aan gekwalificeerde en ervaren horecamanagers.

Horecamanager vacatures

Als je geïnteresseerd bent in het worden van een horecamanager, dan ben je misschien verheugd te horen dat je binnenkort vacatures voor horecamanagers kunt vinden op onze website. We houden je op de hoogte van de nieuwste kansen in deze boeiende branche. Blijf dus zeker onze vacaturepagina in de gaten houden voor spannende carrièremogelijkheden als horecamanager.