Rijinstructeur salaris en functieomschrijving

 • Home
 • Beroepen
 • Rijinstructeur salaris en functieomschrijving

Rijinstructeur salaris en functieomschrijving

Als je op zoek bent naar een uitdagende en bevredigende baan, kan het worden van een rijinstructeur een goede keuze zijn. Het is een beroep waarbij je niet alleen mensen leert rijden, maar ook een belangrijke rol speelt in hun leven, omdat je hen helpt hun rijbewijs te halen.

Maar hoe word je een succesvolle rijinstructeur? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan als rijinstructeur.

Wat is het salaris van een rijinstructeur?

Het salaris van een rijinstructeur kan verschillen afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring van de instructeur, de locatie waar hij of zij werkt en de werkgever. Gemiddeld ligt het bruto maandsalaris van een rijinstructeur tussen € 2.000,- en € 3.500,-. Dit vertaalt zich naar een jaarsalaris van gemiddeld € 24.000,- tot € 42.000,-.

Ervaring is een belangrijke factor bij het bepalen van het salaris van een rijinstructeur. Over het algemeen zal een instructeur met meer ervaring meer verdienen dan een instructeur met minder ervaring, omdat deze meer verantwoordelijkheden heeft en meer kennis kan overdragen aan leerlingen.

De locatie waar een rijinstructeur werkt, is ook van invloed op het salaris. In stedelijke gebieden is het salaris bijvoorbeeld doorgaans hoger dan in landelijke gebieden, vanwege de grotere vraag naar rijinstructeurs.

Daarnaast kan het salaris van een rijinstructeur variëren afhankelijk van de werkgever. Rijinstructeurs die bij een rijschool werken, hebben meestal een vast salaris, terwijl instructeurs die als zelfstandige werken, hun eigen tarieven kunnen bepalen. Het voordeel van zelfstandig werken is dat er meer vrijheid is om tarieven te bepalen, maar het nadeel is dat er minder zekerheid is over inkomen.

Wat doet een rijinstructeur?

Als rijinstructeur leer je mensen autorijden, en bereid je hen voor op hun praktijkexamen om hun rijbewijs te halen. Je moet beschikken over een grondige kennis van de verkeersregels en verkeersveiligheid, en in staat zijn om deze kennis over te dragen aan je leerlingen. Daarnaast moet je goede communicatieve vaardigheden hebben, geduldig zijn en in staat zijn om op een gestructureerde manier les te geven.

De werkzaamheden van een rijinstructeur zijn:

 • Het geven van rijles aan leerlingen
 • Het begeleiden van leerlingen bij het behalen van hun rijbewijs
 • Het plannen en organiseren van rijlessen
 • Het bijhouden van de vorderingen van de leerlingen en deze vastleggen in een instructiekaart
 • Het geven van feedback aan leerlingen over hun rijgedrag en hoe dit te verbeteren
 • Het voorbereiden en begeleiden van leerlingen bij het praktijkexamen
 • Het onderhouden van contact met leerlingen en eventueel hun ouders over de voortgang van de rijopleiding
 • Het bijhouden van kennis en ontwikkelingen op het gebied van verkeersregels en rijvaardigheid.

Hoe word je rijinstructeur?

Om een rijinstructeur te worden, moet je aan bepaalde eisen voldoen. In Nederland zijn deze eisen als volgt:

 • Leeftijd: om rijinstructeur te worden moet je minimaal 21 jaar oud zijn. Dit is een wettelijke vereiste die is vastgelegd in de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM).
 • Rijbewijs: om rijinstructeur te worden moet je minimaal 2 jaar in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs van de categorie B. Dit is nodig om te kunnen aantonen dat je over voldoende rijervaring beschikt.
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG): een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een document waarmee wordt aangetoond dat jouw gedrag in het verleden geen belemmering vormt voor het uitvoeren van een specifieke taak of functie, in dit geval die van rijinstructeur.
 • Diploma: om rijinstructeur te worden moet je een diploma hebben. Je moet sowieso kunnen aantonen dat je MBO werk- en denkniveau hebt. Er zijn daarbij verschillende opleidingen die je kunt volgen, zoals de opleiding Rijinstructeur B en de opleiding Rijinstructeur BE. Na het succesvol afronden van een opleiding ontvang je een certificaat van vakbekwaamheid. Met dit certificaat kun je vervolgens een WRM-pas aanvragen bij het IBKI (Instituut voor de certificering van examinatoren). Met de WRM-pas mag je officieel rijles geven.

Hoe word je opgeleid tot rijinstructeur?

Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om rijinstructeur te worden. Deze opleidingen worden aangeboden door erkende opleidingsinstituten. Hieronder bespreken we de belangrijkste stappen die je moet nemen om een rijinstructeur te worden.

Stap 1: Selecteer een opleidingsinstituut

Kies een erkend opleidingsinstituut en schrijf je in voor een opleiding tot rijinstructeur. Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar, afhankelijk van het type voertuig waarin je les wilt geven.

Stap 2: Volg de opleiding

Volg de opleiding die je hebt gekozen. Deze opleiding duurt gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden. Tijdens de opleiding leer je alles over de verkeersregels, verkeersveiligheid, en hoe je les moet geven.

Stap 3: Stage lopen

Na het volgen van de opleiding moet je stage lopen bij een erkend opleidingsinstituut. Hier krijg je de kans om ervaring op te doen in het lesgeven aan leerlingen.

Stap 4: Praktijkexamen

Als je de opleiding hebt afgerond en voldoende ervaring hebt opgedaan, moet je een praktijkexamen afleggen bij het IBKI (Instituut voor de Certificering van Kwaliteitsbeheersing en Onderzoek van de Mobiliteitsbranche). Hierbij wordt gekeken of je de benodigde kennis en vaardigheden hebt om als rijinstructeur aan de slag te kunnen gaan.

Stap 5: Aanvraag WRM-pas

Als je het praktijkexamen hebt behaald, kun je bij het IBKI je WRM-pas aanvragen. Met deze pas mag je lesgeven als rijinstructeur.

Belangrijke vaardigheden voor het beroep

Als rijinstructeur zijn er een aantal belangrijke vaardigheden die je nodig hebt om effectief te kunnen lesgeven en succesvol te zijn. Hier zijn een paar vaardigheden die van belang zijn:

 • Communicatievaardigheden: als rijinstructeur moet je duidelijk en effectief kunnen communiceren met je leerlingen. Dit betekent dat je in staat moet zijn om complexe informatie op een begrijpelijke manier over te brengen.
 • Geduld: veel leerlingen kunnen gestrest of nerveus zijn tijdens het rijden, en het is belangrijk dat je als rijinstructeur geduldig blijft en in staat bent om ze gerust te stellen en te motiveren.
 • Goed oordeelsvermogen: als rijinstructeur moet je in staat zijn om snel te kunnen inschatten wat een leerling wel of niet aankan. Het is belangrijk dat je de juiste beslissingen neemt en veiligheid altijd voorop stelt.
 • Organisatievaardigheden: als rijinstructeur moet je in staat zijn om effectief te plannen en lesprogramma's te structureren, zodat je leerlingen stap voor stap kunt begeleiden in hun ontwikkeling.
 • Technische kennis: je moet als rijinstructeur een grondige kennis hebben van de verkeersregels en technische aspecten van het voertuig. Dit omvat ook kennis van de verschillende soorten voertuigen, zoals elektrische auto's of automatische transmissies.
 • Empathie: als rijinstructeur moet je in staat zijn om je in te leven in je leerlingen en hun leerstijl en persoonlijkheid te begrijpen. Dit helpt je om effectiever te kunnen lesgeven en je leerlingen beter te kunnen ondersteunen.
 • Flexibiliteit: je moet als rijinstructeur in staat zijn om je aan te passen aan de individuele behoeften van je leerlingen en in staat zijn om je lesstijl aan te passen aan verschillende situaties.

Loopbaanmogelijkheden van een rijinstructeur

Als rijinstructeur zijn er verschillende loopbaanmogelijkheden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

1. Werken bij een rijschool

De meest voor de hand liggende loopbaanoptie voor rijinstructeurs is werken bij een rijschool. Rijscholen zijn altijd op zoek naar gekwalificeerde rijinstructeurs.

2. Eigen rijschool beginnen

Zoals eerder vermeld, kun je er ook voor kiezen om een eigen rijschool te beginnen. Dit geeft je meer vrijheid en de mogelijkheid om je eigen tarieven te bepalen.

3. Rijinstructeur worden voor vrachtwagens of bussen

Naast het lesgeven aan personenauto's, kun je er ook voor kiezen om rijinstructeur te worden voor vrachtwagens of bussen. Hiervoor heb je wel extra certificaten nodig.

4. Examinator

Een andere mogelijke loopbaanoptie is werken als examinator bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als examinator beoordeel je of een leerling voldoende vaardigheden heeft om een rijbewijs te halen.

5. Rijinstructeur voor speciale voertuigen

Je kunt er ook voor kiezen om rijinstructeur te worden voor speciale voertuigen, zoals ambulances, brandweerauto's of politiewagens. Hiervoor heb je aanvullende opleidingen en certificaten nodig.

6. Rijinstructeur voor rijvaardigheidstrainingen

Rijinstructeurs kunnen ook trainingen geven op het gebied van rijvaardigheid, bijvoorbeeld voor defensiepersoneel, politie en andere hulpdiensten.

7. Verkeersveiligheidsadviseur

Tot slot kun je er ook voor kiezen om te werken als verkeersveiligheidsadviseur bij gemeenten, provincies of andere organisaties. In deze functie adviseer je over verkeersveiligheid en ontwikkel je verkeersbeleid.

De toekomst van het beroep

Het is moeilijk om precies te voorspellen wat de toekomst van het beroep van rijinstructeur zal zijn. Echter, gezien de constante vraag naar rijinstructeurs en de groeiende behoefte aan verkeersveiligheidstrainingen, lijkt het erop dat de vraag naar rijinstructeurs hoog zal blijven.

Bovendien zullen nieuwe ontwikkelingen in de auto-industrie en veranderende wetgeving van invloed zijn op de vraag naar rijinstructeurs. Bijvoorbeeld, de opkomst van elektrische auto's zal waarschijnlijk leiden tot de behoefte aan gespecialiseerde trainingen voor het rijden van deze voertuigen.

Daarnaast is het ook mogelijk dat de technologie zal veranderen hoe rijlessen worden gegeven. Virtuele rijlessen en simulatoren kunnen een grotere rol gaan spelen in het lesgeven. Dit kan voordelen bieden zoals lagere kosten en een veiligere omgeving om te oefenen, maar kan ook leiden tot minder persoonlijk contact tussen instructeur en leerling.

Tips voor succes als rijinstructeur

Nu je weet hoe je rijinstructeur kunt worden, is het tijd om te kijken naar hoe je succesvol kunt zijn in deze rol. Hieronder bespreken we enkele tips die je kunnen helpen om een succesvolle rijinstructeur te worden.

Wees geduldig

Als rijinstructeur moet je geduldig zijn. Iedere leerling is anders, en sommige leerlingen hebben meer tijd nodig om de vaardigheden onder de knie te krijgen dan anderen. Het is belangrijk om rustig te blijven en je leerlingen op een gestructureerde manier les te geven.

Blijf op de hoogte van veranderingen in de verkeersregels

Als rijinstructeur is het belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen in de verkeersregels. Zo kun je je leerlingen de meest recente informatie geven en hen goed voorbereiden op hun examen.

Zorg voor een goede communicatie

Goede communicatie is essentieel als rijinstructeur. Je moet in staat zijn om je leerlingen op een duidelijke en begrijpelijke manier uit te leggen wat ze moeten doen. Ook is het belangrijk om open te staan voor feedback van je leerlingen, zodat je je lesmethoden kunt verbeteren.

Wees flexibel

Als rijinstructeur moet je flexibel zijn. Soms kan het gebeuren dat een leerling niet op de afgesproken tijd kan komen, of dat er vertraging is vanwege bijvoorbeeld files. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en hier flexibel in te zijn.

Veelgestelde vragen over het beroep rijinstructeur

Hieronder lees je nog enkele veelgestelde vragen over het beroep rijinstructeur.

Hoeveel verdient een rijinstructeur gemiddeld?

Het salaris van een rijinstructeur kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaring, regio en het aantal uren dat je werkt. Gemiddeld verdient een rijinstructeur tussen de € 2.000 en € 3.000 bruto per maand.

Hoeveel uur per week werkt een rijinstructeur gemiddeld?

Een rijinstructeur kan gemiddeld tussen de 20 en 40 uur per week werken. Dit kan echter variëren afhankelijk van je eigen voorkeur en de vraag naar lessen in jouw regio.

Wat zijn de loopbaanmogelijkheden voor rijinstructeurs?

Rijinstructeurs kunnen werken bij een rijschool, een eigen rijschool beginnen, examineren bij het CBR, rijvaardigheidstrainingen geven en werken als verkeersveiligheidsadviseur.

Is er veel vraag naar rijinstructeurs?

Ja, er is een constante vraag naar rijinstructeurs, vooral nu er steeds meer mensen hun rijbewijs willen halen en de verkeersveiligheid een belangrijk issue is.

Hoeveel leerlingen kan ik tegelijkertijd lesgeven?

Dit kan variëren afhankelijk van jouw eigen voorkeur en de grootte van je voertuig. Het is echter belangrijk om te zorgen voor voldoende aandacht voor elke leerling, zodat je ze goed kunt begeleiden en hun voortgang kunt monitoren.

Rijinstructeur vacatures

Als je geïnteresseerd bent in het worden van een rijinstructeur, dan ben je misschien verheugd te horen dat je binnenkort vacatures voor rijinstructeurs kunt vinden op onze website. We houden je op de hoogte van de nieuwste kansen in deze boeiende branche. Blijf dus zeker onze vacaturepagina in de gaten houden voor spannende carrièremogelijkheden als rijinstructeur.