Sales Manager salaris en functieomschrijving

 • Home
 • Beroepen
 • Sales Manager salaris en functieomschrijving

Sales Manager salaris en functieomschrijving

Als je geïnteresseerd bent in een carrière in sales, is de functie van Sales Manager wellicht iets voor jou. Een Sales Manager is verantwoordelijk voor het leiden van een team van verkopers en het stimuleren van verkoopactiviteiten om de omzet van een bedrijf te verhogen. Dit is een uitdagende functie waarbij je strategisch moet denken, uitstekende communicatie- en onderhandelingsvaardigheden moet hebben en in staat moet zijn om een team te motiveren.

Op deze pagina gaan we dieper in op de functie van een Sales Manager, de benodigde kwalificaties en vaardigheden, het salaris en de loopbaanmogelijkheden.

Wat is het salaris van een Sales Manager?

Als Sales Manager in Nederland kun je rekenen op een aantrekkelijk salaris. Het gemiddelde bruto maandsalaris ligt namelijk op € 3.790. Echter kan dit bedrag variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio waarin je werkzaam bent, je werkervaring en opleidingsniveau. Zo kan het salaris variëren van € 3.225 voor een junior Sales Manager tot € 4.360 voor een ervaren professional met een leidinggevende functie. Het salaris van een Sales Manager kan ook afhankelijk zijn van de branche waarin ze werken. Bijvoorbeeld, Sales Managers in de technologie-industrie hebben vaak hogere salarissen dan Sales Managers in andere industrieën.

Het is ook goed om te weten wat het jaarsalaris van een Sales Manager gemiddeld is. Op basis van het gemiddelde bruto maandsalaris komt dit neer op gemiddeld € 45.480 per jaar. Echter kan het jaarsalaris hoger of lager uitvallen afhankelijk van je bonussen en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wat doet een Sales Manager?

Een Sales Manager is verantwoordelijk voor het aansturen van een sales team en het behalen van verkoopdoelstellingen. Het is een belangrijke functie binnen een bedrijf, omdat het succes van een bedrijf voor een groot gedeelte afhankelijk is van de verkoopprestaties. Hieronder vind je enkele specifieke werkzaamheden van een Sales Manager.

Verkoopstrategieën

Een Sales Manager moet strategieën ontwikkelen om de verkoop te stimuleren en de omzet te verhogen. Dit omvat het ontwikkelen van marketing- en verkoopplannen, het bepalen van verkoopdoelen en het motiveren van het sales team om deze doelen te behalen.

Leidinggeven aan het sales team

Een Sales Manager is verantwoordelijk voor het aansturen van het sales team en het bevorderen van een cultuur van verkoopsucces. Dit omvat het identificeren en aanpakken van prestatieproblemen en het bieden van training en ontwikkeling om het team te verbeteren.

Een Sales Manager moet ook in staat zijn om het sales team te motiveren om hun doelen te behalen en uit te blinken in hun werk. Dit omvat het herkennen en belonen van prestaties en het aanbieden van kansen voor persoonlijke en professionele groei.

Klantgerichtheid

Een Sales Manager moet een diepgaand begrip hebben van de behoeften van klanten en deze kunnen vertalen naar verkoopstrategieën. Dit omvat het ontwikkelen van relaties met klanten en het werken aan het verbeteren van de klanttevredenheid.

Time management

Als Sales Manager moet je in staat zijn om prioriteiten te stellen en je tijd effectief te beheren. Dit omvat het beheren van je eigen tijd en die van het sales team om de verkoopdoelstellingen te behalen.

Hoe word je een Sales Manager?

Om een Sales Manager te worden zijn er een aantal belangrijke kwalificaties en vaardigheden die je moet hebben of ontwikkelen:

 • Opleiding: een bachelor diploma in sales, marketing, business administration of een gerelateerd vakgebied is vaak vereist voor de functie van Sales Manager. Een masterdiploma kan ook een voordeel zijn. Het is goed om te weten dat alhoewel diploma’s kunnen helpen om een baan als Sales Manager te scoren, het geen verplichting is.
 • Ervaring: werkervaring in sales en/of marketing is van groot belang om een Sales Manager te worden. Vaak is een aantal jaren ervaring als accountmanager of sales representative vereist voordat je kan doorgroeien naar de functie van Sales Manager.
 • Leiderschap: als Sales Manager ben je verantwoordelijk voor het leiden en motiveren van een team van verkopers. Het is daarom belangrijk dat je over goede leiderschapskwaliteiten beschikt.
 • Analytische vaardigheden: als Sales Manager moet je inzicht hebben in verkoopgegevens en trends om de verkoopstrategieën van je team te optimaliseren.
 • Communicatievaardigheden: een goede Sales Manager moet in staat zijn om duidelijk te communiceren met zowel het team als met klanten en andere belanghebbenden.
 • Klantgerichtheid: het is belangrijk dat je als Sales Manager begrijpt wat de behoeften en wensen van de klanten zijn, en hierop kunt inspelen.
 • Organisatorische vaardigheden: als Sales Manager moet je in staat zijn om meerdere taken tegelijk te managen, zoals het opstellen van verkoopplannen, budgettering en het plannen van verkoopvergaderingen.
 • Resultaatgerichtheid: een goede Sales Manager is gericht op het behalen van resultaten en heeft een sterke drive om doelen te bereiken.
 • Technologische vaardigheden: als Sales Manager moet je kunnen werken met verschillende softwareprogramma's en systemen voor het bijhouden van verkoopgegevens en het plannen van salesactiviteiten.

De loopbaanmogelijkheden als Sales Manager

Er zijn veel loopbaanmogelijkheden voor Sales Managers, afhankelijk van hun ervaring, vaardigheden en interesses. Hier zijn enkele van de meest voorkomende loopbaantrajecten:

 • Senior Sales Manager: na verloop van tijd kunnen Sales Managers doorgroeien naar meer senior rollen binnen hun organisatie. Dit kan onder meer leiden tot het leiden van grotere teams, het beheren van belangrijke klantrelaties en het formuleren van strategieën op hoog niveau.
 • Sales Director: sales directors zijn verantwoordelijk voor het beheren van de algehele verkoopstrategie van een organisatie. Ze werken nauw samen met andere afdelingen, zoals marketing en productontwikkeling, om ervoor te zorgen dat de verkoopinspanningen in lijn zijn met de bedrijfsdoelstellingen.
 • Account Manager: sommige Sales Managers kunnen ervoor kiezen om over te stappen naar een functie als accountmanager, waarbij ze zich richten op het opbouwen en onderhouden van sterke relaties met specifieke klanten. Dit kan onder meer het ontwikkelen van aangepaste verkoopstrategieën en het beheren van de verwachtingen van de klant omvatten.
 • Business Development Manager: business development managers zijn verantwoordelijk voor het identificeren van nieuwe zakelijke kansen en het ontwikkelen van strategieën om deze te benutten. Dit kan onder meer het identificeren van nieuwe markten en producten omvatten en het samenwerken met andere afdelingen om deze kansen te benutten.
 • Sales Trainer: sommige Sales Managers kunnen ervoor kiezen om hun expertise te gebruiken om anderen op te leiden. Sales trainers zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van trainingsprogramma's en het begeleiden van verkopers om hun verkoopvaardigheden en technieken te verbeteren. Over het algemeen zijn er veel loopbaanmogelijkheden voor Sales Managers die willen doorgroeien in hun carrière. Het belangrijkste is om te blijven leren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden om concurrerend te blijven op de arbeidsmarkt.

De toekomst van het beroep

De toekomst van het beroep Sales Manager ziet er veelbelovend uit. Hoewel sommige mensen denken dat automatisering en AI uiteindelijk zullen leiden tot het verdwijnen van Sales Managers, zijn er nog steeds veel gebieden waarin menselijke interactie belangrijk blijft.

Sales Managers zullen zich moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden en nieuwe technologieën omarmen om relevant te blijven. Zo zal de opkomst van e-commerce en digitale marketing strategieën vereisen dat Sales Managers nieuwe vaardigheden ontwikkelen om online verkoopkanalen te beheren.

Een andere belangrijke trend is de verschuiving naar meer data-gedreven besluitvorming. Sales Managers zullen moeten leren hoe ze gegevens kunnen verzamelen en analyseren om hun verkoopstrategieën te optimaliseren.

Er zal ook meer nadruk worden gelegd op het opbouwen van sterke relaties met klanten en het begrijpen van hun behoeften en wensen. Dit betekent dat Sales Managers meer zullen moeten investeren in klantgerichte strategieën en technieken, zoals het gebruik van social media om contact te leggen met klanten.

Over het algemeen zal het belang van Sales Managers in de toekomst alleen maar toenemen, omdat bedrijven steeds meer investeren in hun verkoop- en marketingactiviteiten om concurrerend te blijven. En hoewel sommige aspecten van de functie zullen veranderen, blijft het leiden en motiveren van een team van verkopers een belangrijke rol voor Sales Managers in de toekomst.

Veelgestelde vragen over het beroep Sales Manager

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het beroep Sales Manager.

Hoeveel verdient een Sales Manager in Nederland?

Het gemiddelde bruto maandsalaris ligt op € 3.790. Het salaris varieert van € 3.225 voor een junior Sales Manager tot € 4.360 voor een ervaren professional met een leidinggevende functie.

Wat zijn enkele vaardigheden die een Sales Manager moet hebben?

Een Sales Manager moet beschikken over goede leiderschaps- en communicatievaardigheden, een diepgaand begrip hebben van de klantbehoeften, en in staat zijn om verkoopstrategieën te ontwikkelen en te implementeren.

Welke opleiding is vereist om een Sales Manager te worden?

Hoewel er geen specifieke opleiding vereist is om een Sales Manager te worden, is het hebben van een diploma in bedrijfskunde, marketing of een gerelateerd vakgebied een pluspunt.

Hoe kan ik een Sales Manager worden?

Om een Sales Manager te worden, heb je meestal enkele jaren ervaring nodig in de sales industrie en een bewezen succes record in het behalen van verkoopdoelstellingen en het leiden van een sales team.

Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van een Sales Manager?

Een Sales Manager is verantwoordelijk voor het leiden en motiveren van het verkoopteam, het opstellen van verkoopdoelstellingen en het ontwikkelen van strategieën om deze doelstellingen te bereiken. Andere verantwoordelijkheden kunnen onder meer het analyseren van verkoopgegevens, het identificeren van kansen voor groei en het onderhouden van relaties met belangrijke klanten omvatten.

Sales Manager vacatures

Als je geïnteresseerd bent in het worden van een Sales Manager, dan ben je misschien verheugd te horen dat je binnenkort vacatures voor Sales Managers kunt vinden op onze website. We houden je op de hoogte van de nieuwste kansen in deze boeiende branche. Blijf dus zeker onze vacaturepagina in de gaten houden voor spannende carrièremogelijkheden als Sales Manager.