Vrachtwagenchauffeur salaris en functieomschrijving

 • Home
 • Beroepen
 • Vrachtwagenchauffeur salaris en functieomschrijving

Vrachtwagenchauffeur salaris en functieomschrijving

Een vrachtwagenchauffeur, ook bekend als chauffeur goederenvervoer, is verantwoordelijk voor het besturen van vrachtwagens om goederen te transporteren van de ene locatie naar de andere. Dit beroep speelt een belangrijke rol in onze samenleving, omdat vrachtwagenchauffeurs ervoor zorgen dat producten op tijd bij hun bestemmingen aankomen, van boodschappen in de supermarkt tot industriële goederen voor productie.

Als je ooit hebt overwogen om een vrachtwagenchauffeur te worden, dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina krijg je een diepgaand inzicht geven in het beroep van een vrachtwagenchauffeur, inclusief het salaris, de functieomschrijving, opleidingen, benodigde vaardigheden en carrièremogelijkheden.

Wat verdient een vrachtwagenchauffeur?

Het salaris van een vrachtwagenchauffeur kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, type vracht en werkgever.

Gemiddeld verdienen vrachtwagenchauffeurs € 2.055 tot € 2.780 bruto per maand. Het gemiddelde maandsalaris is € 2.415. Afhankelijk van het soort vrachtwagenchauffeur kan er ook een verschil zijn.

Salaris vrachtwagenchauffeur binnenland

Als je als vrachtwagenchauffeur in Nederland blijft en voornamelijk binnenlandse ritten uitvoert, zal je salaris in lijn zijn met het nationale gemiddelde van € 2.415. Beginners verdienen meestal een basisinkomen van € 2.055, maar naarmate je meer ervaring opdoet en langer in de sector werkt, zal je salaris stijgen.

Je kunt ook extra vergoedingen verwachten, zoals overuren en toeslagen voor bijvoorbeeld nachtwerk.

Salaris vrachtwagenchauffeur internationaal

Internationale vrachtwagenchauffeurs hebben vaak de kans om meer te verdienen dan hun collega's die uitsluitend binnenlandse ritten maken. Dit komt doordat internationale ritten vaak langer en complexer zijn.

Bovendien ontvangen chauffeurs vaak vergoedingen voor overnachtingen en maaltijden tijdens hun ritten in het buitenland. Het is belangrijk om op te merken dat internationale ritten ook veeleisender kunnen zijn vanwege de lange uren en het reizen in het buitenland.

Het salaris van een vrachtwagenchauffeur die internationaal werkt, is gemiddeld € 3.100 bruto per maand.

Wat doet een vrachtwagenchauffeur?

Een vrachtwagenchauffeur voert een verscheidenheid aan taken uit om ervoor te zorgen dat goederen veilig en op tijd op hun bestemming aankomen. Hier zijn enkele van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden:

 • Goederenvervoer: het primaire doel van een vrachtwagenchauffeur is het vervoeren van goederen. Dit kunnen alles zijn, van levensmiddelen tot bouwmaterialen en industriële apparatuur.
 • Voertuiginspectie: voor vertrek moet de chauffeur een grondige inspectie van het voertuig uitvoeren om ervoor te zorgen dat het in goede staat verkeert en veilig kan worden gebruikt.
 • Routenavigatie: chauffeurs moeten hun routes plannen en navigeren met behulp van kaarten, GPS-systemen en andere hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat ze hun bestemming bereiken zonder problemen.
 • Laden en lossen: het kan nodig zijn om de lading zelf te laden en te lossen, vooral als er geen laad- en lospersoneel beschikbaar is op de locatie.
 • Papierwerk: chauffeurs moeten vaak vrachtbrieven en andere documenten bijhouden om de inhoud van hun lading en de details van hun ritten vast te leggen.

Soorten chauffeurs

Het beroep van vrachtwagenchauffeur kent verschillende specialisaties en soorten chauffeurs, elk met hun eigen kenmerken en vereisten. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende soorten chauffeurs.

Binnenlandse chauffeurs

Deze chauffeurs richten zich voornamelijk op het vervoeren van goederen binnen het land. Ze hebben meestal kortere ritten en kunnen dagelijks naar huis terugkeren.

Internationale chauffeurs

Internationale chauffeurs maken ritten over de grens en leveren goederen in verschillende landen. Dit kan lange afstanden en meerdere dagen van huis vereisen.

Distributiechauffeurs

Distributiechauffeurs werken vaak voor specifieke bedrijven en zijn verantwoordelijk voor het leveren van producten aan klanten, zoals supermarkten of winkels.

Tankwagenchauffeurs

Deze chauffeurs zijn gespecialiseerd in het vervoeren van vloeibare of gasvormige ladingen, zoals brandstof, chemicaliën of zuurstof.

Vrachtwagenchauffeur worden: hoe doe je dat?

Als het beroep van vrachtwagenchauffeur je aanspreekt, zijn er enkele stappen die je moet volgen om dit te bereiken. Hier is een overzicht van de stappen om een vrachtwagenchauffeur te worden.

Opleidingen

Om een vrachtwagenchauffeur te worden, moet je een geschikte opleiding volgen. Deze opleidingen richten zich op het aanleren van de nodige rijvaardigheden en het begrijpen van de regelgeving met betrekking tot het vervoeren van goederen. Het behalen van een rijbewijs C of CE is meestal vereist, afhankelijk van het type vrachtwagen dat je wilt besturen.

Cursussen en training

Naast de basisopleiding zijn er ook gespecialiseerde cursussen en trainingen beschikbaar. Deze kunnen variëren van gevaarlijke stoffen training tot cursussen over defensief rijden. Het volgen van dergelijke cursussen kan je kansen vergroten en je een voorsprong geven op de arbeidsmarkt.

Benodigde vaardigheden

Om succesvol te zijn als vrachtwagenchauffeur, zijn bepaalde vaardigheden essentieel. Enkele van de belangrijkste vaardigheden zijn:

 • Rijvaardigheid: uiteraard moet je een uitstekende chauffeur zijn en vertrouwd zijn met het besturen van grote vrachtwagens.
 • Nauwkeurigheid: het is belangrijk om nauwkeurig te zijn bij het laden, lossen en vastzetten van lading om schade te voorkomen.
 • Stressbestendigheid: lange ritten en verkeersdrukte kunnen stressvol zijn, dus het is belangrijk om stressbestendig te zijn.
 • Zelfstandigheid: als vrachtwagenchauffeur werk je vaak alleen, dus het vermogen om zelfstandig te werken is cruciaal.

Werken als chauffeur: welke carrièremogelijkheden zijn er?

Als je eenmaal vrachtwagenchauffeur bent geworden, zijn er verschillende carrièremogelijkheden beschikbaar. Hier zijn enkele van de opties die je kunt overwegen:

 • Transportbedrijf: je kunt ervoor kiezen om voor een transportbedrijf te werken en vrachten te vervoeren voor verschillende klanten. Dit biedt vaak een stabiele bron van inkomsten.
 • Eigen bedrijf starten: sommige chauffeurs kiezen ervoor om hun eigen transportbedrijf op te richten. Dit geeft je meer controle over je ritten en inkomsten, maar het brengt ook meer verantwoordelijkheden met zich mee.
 • Specialisatie: je kunt je specialiseren in het vervoeren van specifieke goederen, zoals gevaarlijke stoffen, voedsel of bulkgoederen. Dit kan leiden tot hogere inkomsten.
 • Instructeur worden: als je veel ervaring hebt, kun je overwegen om een rij-instructeur te worden en toekomstige vrachtwagenchauffeurs op te leiden.

Hoe ziet de toekomst van het beroep eruit?

Het beroep van vrachtwagenchauffeur blijft essentieel voor onze economie en samenleving. Hoewel er altijd vraag zal zijn naar vrachtwagenchauffeurs, zijn er enkele trends en ontwikkelingen die de toekomst van het beroep zullen beïnvloeden:

 • Technologie: de vrachtwagensector wordt steeds geavanceerder met technologische innovaties, zoals zelfrijdende vrachtwagens en geavanceerde navigatiesystemen. Chauffeurs moeten mogelijk nieuwe vaardigheden aanleren om met deze technologieën om te gaan.
 • Milieubewustzijn: er is een groeiende focus op milieubewustzijn in de transportsector. Dit kan leiden tot veranderingen in de soorten brandstof die worden gebruikt en de manier waarop goederen worden vervoerd.
 • Veranderende regelgeving: transportregelgeving kan in de loop der jaren veranderen en van invloed zijn op de werkomstandigheden van chauffeurs. Het is belangrijk voor chauffeurs om op de hoogte te blijven van de laatste regelgeving.

Veelgestelde vragen over het beroep vrachtwagenchauffeur

Hier zijn enkele veelgestelde vragen, met antwoord, over het beroep van vrachtwagenchauffeur.

Moet ik een specifieke opleiding volgen om vrachtwagenchauffeur te worden?

Ja, om vrachtwagenchauffeur te worden, moet je een geschikte opleiding volgen en een rijbewijs C of CE behalen, afhankelijk van het type vrachtwagen dat je wilt besturen.

Kan ik als vrachtwagenchauffeur in het binnenland blijven werken?

Ja, er zijn veel vrachtwagenchauffeurs die uitsluitend binnenlandse ritten maken. Dit kan een goede optie zijn als je graag dichter bij huis wilt blijven.

Welke vaardigheden zijn het belangrijkst voor een vrachtwagenchauffeur?

Enkele van de belangrijkste vaardigheden zijn rijvaardigheid, nauwkeurigheid, stressbestendigheid en zelfstandigheid.

Hoe kan ik mijn kansen op een hoger salaris vergroten als vrachtwagenchauffeur?

Het vergroten van je ervaring en het volgen van gespecialiseerde cursussen kunnen je kansen op een hoger salaris verbeteren. Ook het overwegen van specialisatie in bepaalde soorten vracht kan leiden tot beter betaalde mogelijkheden.

Hoe ziet de toekomst van het beroep eruit met de opkomst van zelfrijdende vrachtwagens?

De opkomst van zelfrijdende vrachtwagens kan het beroep van vrachtwagenchauffeur veranderen, maar er zal nog steeds behoefte zijn aan menselijke chauffeurs voor specifieke taken en situaties.

Vrachtwagenchauffeur vacatures

Als je geïnteresseerd bent in het worden van een vrachtwagenchauffeur, dan ben je misschien verheugd te horen dat je binnenkort vacatures voor vrachtwagenchauffeurs kunt vinden op onze website. We houden je op de hoogte van de nieuwste kansen in deze boeiende branche. Blijf dus zeker onze vacaturepagina in de gaten houden voor spannende carrièremogelijkheden als vrachtwagenchauffeur!