Front-end developer: salaris en functieomschrijving

 • Home
 • Beroepen
 • Front-end developer: salaris en functieomschrijving

Front-end developer: salaris en functieomschrijving

Een front-end developer kun je zien als een architect van het internet, die verantwoordelijk is voor het ontwerpen en bouwen van de visuele en interactieve delen van websites en applicaties. Als je ooit een website hebt bezocht, een app hebt gebruikt of een online winkel hebt verkend, heb je de hand van een front-end developer gezien.

Op deze pagina gaan we dieper in op wat een front-end developer doet, wat je kunt verwachten qua salaris in Nederland, welke vaardigheden en opleiding nodig zijn, en welke carrièremogelijkheden er zijn.

Wat doet een front-end developer?

Een front-end developer, ook wel bekend als een client-side developer, is verantwoordelijk voor het vertalen van het ontwerp van een website of applicatie naar code die gebruikers kunnen zien en interactie mee kunnen hebben. Ze werken nauw samen met ontwerpers en back-end developers om de gebruikerservaring soepel en aantrekkelijk te maken.

Stel je voor dat je een online kledingwinkel bezoekt. Alles wat je ziet - van de kleuren en lay-out tot de knoppen om kledingstukken toe te voegen aan je winkelwagen - is het resultaat van het werk van een front-end developer. Ze gebruiken talen zoals HTML, CSS en JavaScript om dit alles tot leven te brengen.

Wat is het gemiddelde salaris van een front-end developer in Nederland?

Het salaris van een front-end developer varieert afhankelijk van ervaring, locatie en het bedrijf waarvoor ze werken. In Nederland kan het jaarsalaris van een front-end developer gemiddeld € 53.973 bedragen.

Wat is het salaris van een junior front-end developer?

Als beginnend junior front-end developer kun je rekenen op een gemiddeld salaris van ongeveer € 3.100 per maand. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van de regio en het specifieke bedrijf waar je werkt.

Wat is het salaris van een medior front-end developer?

Naarmate je meer ervaring opdoet en je vaardigheden als front-end developer verbeteren, kun je als medior front-end developer een salaris verwachten dat varieert tussen de € 4.000 en € 6.000 per maand. Dit kan zelfs hoger zijn, afhankelijk van je specialisaties en expertisegebieden.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden kun je verwachten?

Naast het salaris kunnen front-end ontwikkelaars ook profiteren van verschillende secundaire voorwaarden, zoals:

 • Flexibele werktijden: veel bedrijven bieden flexibele werktijden, zodat je je werk kunt afstemmen op je persoonlijke behoeften. Mogelijkheden voor remote werken: vooral na de opkomst van COVID-19 hebben veel bedrijven remote werkopties geïmplementeerd, waardoor je vanuit huis kunt werken.
 • Opleidingsmogelijkheden: de wereld van webontwikkeling evolueert voortdurend. Bedrijven investeren vaak in de professionele ontwikkeling van hun front-end developers, waardoor je de kans krijgt om nieuwe vaardigheden en technologieën te leren.
 • Extra vakantiedagen: sommige bedrijven bieden extra vakantiedagen of andere voordelen, zoals maaltijdcheques of een fitnessabonnement. Het exacte pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden kan variëren afhankelijk van de werkgever en het individuele contract.

Hoe word je een front-end developer?

Om een front-end developer te worden, is een opleiding op hbo- of universitair niveau gewenst. Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar op deze niveaus die je kunt volgen, zoals informatica, web development of interactieve media. Deze opleidingen bieden de nodige kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan als front-end developer.

Naast een formele opleiding zijn er ook mogelijkheden om certificaten en cursussen te volgen om je vaardigheden als front-end developer verder te ontwikkelen. Populaire websites zoals Codecademy Pro en Teamtreehouse Techdegree Front End Web Development bieden online cursussen en certificaten aan.

Benodigde vaardigheden als front-end developer

Essentiële vaardigheden voor een front-end developer zijn onder andere:

 • Ervaring met Angular, Typescript/Vanilla JS: kennis van JavaScript-frameworks zoals Angular is vaak vereist, evenals ervaring met zowel TypeScript als Vanilla JavaScript.
 • HTML en CSS/SASS/LESS: grondige kennis van HTML en CSS is een must. Soms worden preprocessors zoals SASS en LESS ook gebruikt.
 • GraphQL en REST: begrip van API's en het kunnen werken met verschillende dataformaten, zoals JSON, is belangrijk.
 • Ervaring met het consumeren van webservices: je moet kunnen communiceren met back-end systemen en gegevens kunnen ophalen en weergeven op de front-end.
 • Versiebeheer (GIT): het kunnen beheren van wijzigingen in code en samenwerken met andere ontwikkelaars is cruciaal, en Git is een veelgebruikt hulpmiddel voor versiebeheer.

Wat zijn de loopbaanmogelijkheden in een carriére als front-end developer?

Wat betreft loopbaanmogelijkheden kunnen front-end developers verschillende carrièrepaden volgen. Ze kunnen doorgroeien naar leidinggevende functies zoals:

 • Senior Front-end Developer: in deze rol neem je meer verantwoordelijkheden op en help je bij het begeleiden van junior developers.
 • Front-end Team Lead: als teamleider coördineer je het werk van het front-end development team en zorg je ervoor dat projecten op schema blijven.
 • Front-end Architect: front-end architecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen van de algehele structuur van de front-end van een applicatie.

Ze kunnen er ook voor kiezen om hun vaardigheden uit te breiden naar andere gebieden van webontwikkeling, zoals Full-stack Development. Door zich te specialiseren in specifieke front-end frameworks en technologieën, kunnen ze ook de rol van specialistische front-end ontwikkelaar bekleden.

Veelgestelde vragen over het beroep front-end developer

Hieronder geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen over het beroep front-end developer.

Wat is het verschil tussen een front-end developer en een back-end developer?

Een front-end developer richt zich op het bouwen van de gebruikersinterface van een website of applicatie, terwijl een back-end developer zich bezighoudt met de serverkant van de applicatie, zoals databases en serverlogica.

Zijn er kansen voor freelance front-end developers?

Ja, veel front-end developers kiezen ervoor om als freelancer te werken. Dit geeft hen de vrijheid om aan verschillende projecten te werken en hun tarieven vast te stellen op basis van hun expertise.

Welke trends zien we momenteel in front-endontwikkeling?

Enkele trends in front-end development zijn onder andere de opkomst van Progressive Web Apps (PWA's), het gebruik van component gebaseerde architecturen zoals React en het implementeren van responsive design voor mobiele apparaten.

Moet ik als front-end developer ook design vaardigheden hebben?

Hoewel het handig kan zijn om enige kennis van designprincipes te hebben, is het niet noodzakelijk om een ontwerper te zijn. Front-end developers werken meestal samen met ontwerpers om het visuele ontwerp om te zetten in code.

Hoe kan ik mijn front-end development vaardigheden verbeteren?

Je kunt je vaardigheden verbeteren door te blijven leren en oefenen. Neem deel aan online cursussen, bouw persoonlijke projecten en werk samen met ervaren front-end developers om van hen te leren.

Front-end developer vacatures

Op zoek naar een nieuwe baan als front-end developer, dan ben je misschien verheugd te horen dat je binnenkort vacatures voor deze functie kunt vinden op onze website. Blijf dus zeker onze vacaturepagina in de gaten houden voor vacatures voor front-end developer!