Fouten tijdens een sollicitatiegesprek: : deze 7 fouten worden het meest gemaakt

  • Home
  • Blogs
  • Fouten tijdens een sollicitatiegesprek: : deze 7 fouten worden het meest gemaakt

Fouten tijdens een sollicitatiegesprek: : deze 7 fouten worden het meest gemaakt

Tijdens het sollicitatiegesprek voor je droombaan wil je uiteraard zo goed mogelijk uitkomen. Het is daarom verstandig, en stiekem ook een beetje leuk, om te kijken welke fouten je die baan kunnen kosten.

Hieronder lees je welke zeven fouten het meest worden gemaakt tijdens een sollicitatiegesprek. Van een gebrek aan voorbereiding tot de boel bij elkaar liegen: dit zijn de meest voorkomende fouten.

Een gebrek aan voorbereiding

Ook al raden we je aan om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden, kan het soms voorkomen dat je dit niet zo uitgebreid kan doen zoals je zou willen. Voor sommige punten hoeft dit geen probleem te zijn, maar er zijn enkele zaken die je toch duidelijk zou moeten hebben voor je het gesprek in gaat:

  • Wat voor soort bedrijf het is
  • Met wie je het gesprek zal voeren
  • Om welke functie het gaat

Dit zijn dan ook de drie zaken die weleens worden vergeten tijdens een sollicitatiegesprek. We hoeven je vast niet te vertellen dat dit bijna altijd zorgt voor een afwijzing. Lees ons artikel over 10 tips voor het voorbereiden op je sollicitatie om deze fout te vermijden.

Een negatieve houding

Het laatste waar je potentiële werkgever op zit te wachten is een negatieve houding. Het maakt niet uit waar je negatief over bent: het weer, de functieomschrijving of je oude werkgever. Vooral dat laatste kun je het beste vermijden: de werkgever bij het bedrijf waar je solliciteert, gaat er dan al van uit dat je ook in de toekomst negatief over hen zal uitlaten.

Te laat of te vroeg komen

Dat te laat komen een grote fout is snappen we natuurlijk allemaal. Maar ook te vroeg arriveren voor het sollicitatiegesprek is een grote fout. Veel werkgevers, en dan voornamelijk de persoon die je gaat interviewen, voelen zich dan verplicht om het gesprek ook eerder in te gaan. Er is een reden waarom het gesprek is gepland om een specifieke tijd: er moet namelijk ook gewerkt worden. Iemand eerder, of later, van zijn werk afhouden wordt niet gewaardeerd.

Gebrek aan persoonlijkheid

Tijdens een sollicitatie is het belangrijk dat je jezelf laat zien. Dit betekent ook dat je laat zien wie je bent als persoon en hoe je met dingen omgaat. Wees zo eerlijk mogelijk en wees jezelf. Ga niet praten in clichés of antwoorden met dingen die je denkt dat de interviewer wil horen.

Liegen tijdens het sollicitatiegesprek

Dit brengt ons meteen naar de vijfde fout: liegen tijdens een sollicitatiegesprek. Het zou je verbazen hoe vaak er wordt gelogen over bijvoorbeeld ervaring en diploma’s. Misschien kom je er mee weg tijdens het gesprek zelf, maar vroeg of laat zal de interviewer en je werkgever achter de waarheid komen.

Ongeduldig zijn en niet laten uitpraten

We hebben allemaal wel eens haast, maar een sollicitatiegesprek is niet de juiste tijd en plek om haastig bezig te zijn. Je moet bedenken dat het bedrijf ook tijd vrijmaakt en zoekende is naar de juiste kandidaat. Dit vereist tijd en dus ook geduld.

Ongeduldig overkomen voor, tijdens en na een sollicitatiegesprek geeft geen goed beeld. Als je dit combineert met het niet laten uitpraten van de interviewer heb je al een afwijzing voor het gesprek is afgerond.

Ongepast kleden voor het sollicitatiegesprek

Je kunt niet in elke situatie verwachten wat de bedrijfscultuur van een bedrijf zal zijn. Dit betekent vaak dat je kledingkeuze voor het sollicitatiegesprek goed moet overwegen. Je wil natuurlijk goed voor de dag komen, dit betekent een nette uitstraling. Een onverzorgde look samen met ongepaste kleding gaat niet samen met goed voor de dag komen. Dit is dan ook de laatste en misschien wel meest gemaakte fout uit het rijtje.