Vacaturetekst schrijven: hoe doe je dat?

Vacaturetekst schrijven: hoe doe je dat?

Als werkgever is het van groot belang om een vacaturetekst te schrijven die aantrekkelijk is voor gekwalificeerde kandidaten. Een goede vacaturetekst kan helpen bij het aantrekken van de juiste sollicitanten en het verminderen van de tijd die nodig is om de juiste kandidaat te vinden.

Op deze pagina krijg je een uitleg over het schrijven van een goede vacature tekst, tips om op te vallen en krijg je antwoord op de vraag waarom de inhoud van een vacaturetekst zo belangrijk is voor sollicitanten.

Waarom is de inhoud van de vacaturetekst belangrijk?

De inhoud van de vacaturetekst is van groot belang omdat het de eerste indruk is die een sollicitant van je bedrijf krijgt. Als de vacaturetekst saai en onduidelijk is, zullen potentiële kandidaten minder geneigd zijn om te solliciteren. Een goede vacaturetekst zorgt ervoor dat de juiste sollicitanten zich aangetrokken voelen tot de functie en het bedrijf.

Stappenplan voor het schrijven van een uitstekende vacaturetekst

Een vacaturetekst is vaak het eerste wat een potentiële werknemer ziet als hij of zij op zoek is naar een nieuwe baan. Het is daarom van groot belang dat deze tekst aantrekkelijk, informatief en overtuigend is.

Er zijn enkele dingen waar je op moet letten bij het schrijven van een vacaturetekst:

  • Zorg ervoor dat de vacature duidelijk is en eenvoudig te begrijpen.
  • Gebruik specifieke vaardigheden en ervaring die nodig zijn voor de functie.
  • Gebruik een aantrekkelijke titel die de aandacht trekt van de sollicitant.
  • Benadruk de voordelen van het werken voor je bedrijf.
  • Geef duidelijke informatie over het salaris en de arbeidsvoorwaarden.

Stap 1: Bepaal je doelgroep

Voordat je begint met het schrijven van je vacaturetekst, is het belangrijk om te bepalen wie je doelgroep is. Wie zoek je precies en wat zijn de eigenschappen van de ideale kandidaat? Door je doelgroep goed te definiëren, kun je gericht zoeken naar de juiste kandidaten en je vacaturetekst afstemmen op deze doelgroep.

Probeer te bedenken wat voor type persoon je zoekt voor de vacature en wat hem of haar motiveert om te solliciteren. Dit kun je doen door een persona te maken van je ideale kandidaat. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de leeftijd, het opleidingsniveau en de ervaring die hij of zij heeft.

Stap 2: Maak een lijst met de belangrijkste eisen en vaardigheden

Nadat je je doelgroep hebt bepaald, is het tijd om een lijst te maken met de belangrijkste eisen en vaardigheden die de kandidaat moet hebben. Hierbij kun je denken aan opleidingsniveau, werkervaring, specifieke vaardigheden en competenties. Zorg ervoor dat deze lijst zo specifiek mogelijk is, zodat je gericht kunt zoeken naar de juiste kandidaten.

Stap 3: Schrijf een aantrekkelijke en overtuigende vacaturetekst

Nu je weet wie je doelgroep is en welke eisen en vaardigheden de kandidaat moet hebben, kun je een vacaturetekst gaan schrijven. Zorg ervoor dat de tekst aantrekkelijk is door bijvoorbeeld gebruik te maken van een actieve schrijfwijze en positieve formuleringen. Maak duidelijk waarom deze baan zo interessant is en wat de kandidaat kan verwachten.

Schrijf de vacaturetekst in de juiste tone of voice die past bij je bedrijf en de functie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan formeel, informeel, creatief of zakelijk. Probeer ook altijd de lezer aan te spreken in plaats van de functie. Gebruik daarom woorden als "jij" en "jouw" in plaats van "de kandidaat".

Het schrijven van een vacaturetekst is ook een kans om te laten zien dat jouw bedrijf creatief en origineel is. Gebruik bijvoorbeeld humor of maak gebruik van storytelling om de lezer te boeien. Op deze manier blijft de vacaturetekst beter hangen bij de lezer.

Stap 4: Maak gebruik van de juiste zoekwoorden

Om ervoor te zorgen dat je vacaturetekst goed gevonden wordt door de juiste kandidaten, is het belangrijk om de juiste zoekwoorden te gebruiken. Deze zoekwoorden kunnen afkomstig zijn uit je lijst met eisen en vaardigheden of specifieke termen die vaak worden gebruikt in de branche waarin je werkt. Gebruik deze zoekwoorden op een natuurlijke manier in de tekst, zonder te overdrijven. Hierdoor zal de vacaturetekst hoger scoren in zoekresultaten en zullen de juiste kandidaten de vacature sneller vinden.

Stap 5: Maak gebruik van visuele elementen

Tot slot is het belangrijk om visuele elementen toe te voegen aan de vacaturetekst. Dit kan in de vorm zijn van een afbeelding of video waarmee u de sfeer van het bedrijf weergeeft, of bijvoorbeeld een grafiek die de groei van het bedrijf aangeeft. Dit zorgt voor een aantrekkelijkere tekst en kan helpen bij het aantrekken van de juiste kandidaten.

De structuur van een vacaturetekst

Hierboven heb je de stappen kunnen lezen voor het maken van een uitnodigende vacaturetekst. Maar al deze informatie moet ook goed worden gepresenteerd. De juiste informatie hebben is één ding, maar het logisch opstellen van de vacaturetekst is een hele andere taak. Hieronder vind je een logische opbouw voor een goede vacaturetekst:

Een aantrekkelijke titel

De titel van je vacaturetekst is het eerste wat potentiële kandidaten zullen zien. Maak daarom gebruik van een aantrekkelijke titel die de aandacht trekt en nieuwsgierig maakt. Vermeld hierin duidelijk de functietitel en probeer deze zo specifiek mogelijk te maken. Bijvoorbeeld: "Gezocht: ervaren projectmanager voor een internationale organisatie".

Een sterke introductie

De introductie van je vacaturetekst is belangrijk. Hiermee trek je de aandacht van de lezer. Zorg ervoor dat je introductie de aandacht grijpt en de lezer aanspreekt. Gebruik bijvoorbeeld een quote of een anekdote om de lezer nieuwsgierig te maken.

Beschrijf de functie

In het volgende gedeelte van de vacaturetekst beschrijf je de functie. Geef een duidelijke omschrijving van de taken en verantwoordelijkheden. Probeer hierbij zo concreet mogelijk te zijn. Vermijd vaag taalgebruik en gebruik concrete voorbeelden.

Geef informatie over het bedrijf en de werkomgeving

Potentiële kandidaten willen niet alleen weten wat hun taken en verantwoordelijkheden zijn, maar ook wat voor bedrijf ze komen te werken en in wat voor werkomgeving ze terechtkomen. Geef daarom informatie over het bedrijf, de bedrijfscultuur en de werksfeer. Laat zien waarom jouw bedrijf een geweldige plek is om te werken.

Geef informatie over de gewenste kwalificaties

Geef ook informatie over de gewenste kwalificaties van de kandidaat. Geef aan welke opleiding en werkervaring je zoekt, maar ook welke persoonlijke eigenschappen belangrijk zijn voor de functie. Probeer hierbij niet te veel eisen te stellen.

Gebruik een duidelijke en aantrekkelijke call-to-action

Eindig je vacaturetekst met een duidelijke en aantrekkelijke call-to-action. Vertel de lezer hoe hij of zij kan solliciteren en wat er vervolgens gebeurt. Vermeld ook eventuele voordelen, zoals een goed salaris of goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit kan potentiële kandidaten overtuigen om te solliciteren.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je vacaturetekst opvalt tussen de andere vacatures?

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je vacaturetekst opvalt tussen de andere vacatures:

  • Gebruik aansprekende beelden en video's om de vacature te ondersteunen.
  • Gebruik sociale media om de vacature te delen en het bereik van de vacature te vergroten.
  • Gebruik SEO (zoekmachine optimalisatie) om ervoor te zorgen dat de vacature bovenaan in zoekresultaten verschijnt.
  • Wees specifiek en concreet. De kans dat de vacature opvalt is groter wanneer je duidelijk bent over het mogelijke loon en de arbeidsvoorwaarden.

Als je een goede vacaturetekst hebt geschreven, is het ook belangrijk om deze op de juiste kanalen te plaatsen. Denk daarbij aan je eigen website, jobboards, social media en eventuele netwerken. Gebruik daarbij de juiste zoekwoorden en tags, zodat jouw vacaturetekst goed gevonden wordt door kandidaten.

Val op tussen de tientallen vacatures

Een goede vacaturetekst is van groot belang voor werkgevers omdat het helpt bij het aantrekken van de juiste sollicitanten. Het is tegenwoordig erg makkelijk om tientallen vacatures te vinden in een vrij korte tijd, probeer daarom op te vallen en een duidelijk beeld van je bedrijf te schetsen.

Met ons stappenplan kun je een vacaturetekst schrijven die aantrekkelijk, informatief en overtuigend is. Door gericht te zoeken naar de juiste kandidaten en gebruik te maken van de juiste zoekwoorden en visuele elementen, zal je vacaturetekst hoger scoren in zoekresultaten en zullen de juiste kandidaten sneller gevonden worden.

Misschien heb je ook wat aan onze blog over de meest gemaakte fouten in vacatureteksten.

Veelgestelde vragen over het schrijven van een vacaturetekst

Hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over het schrijven van een vacaturetekst.

Hoe lang moet een vacaturetekst zijn?

Een vacaturetekst moet niet te kort zijn, maar ook niet te lang. Een lengte van 350 tot 550 woorden is meestal voldoende. Zorg ervoor dat de tekst niet te veel informatie bevat, maar wel de belangrijke.

Hoe maak ik mijn vacaturetekst vindbaar voor zoekmachines?

Om je vacaturetekst vindbaar te maken voor zoekmachines, is het belangrijk om de juiste zoekwoorden te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld de functietitel en de locatie waar de functie zich bevindt. Maar let op dat je niet te veel zoekwoorden gebruikt, dit kan leiden tot een onnatuurlijke tekst.

Moet ik salarisinformatie in mijn vacaturetekst vermelden?

Het is niet verplicht om salarisinformatie in je vacaturetekst te vermelden, maar het kan wel helpen om potentiële kandidaten te overtuigen om te solliciteren. Als je salarisinformatie vermeldt, weet de kandidaat wat hij of zij kan verwachten en kan dit een drempel wegnemen om te solliciteren.