Fouten op je cv: : deze vijf fouten worden het meest gemaakt
Je cv is samen met je sollicitatiebrief het onderdeel waar je op wordt beoordeeld voordat de wervende werkgever je echt leert kennen. Je begrijpt dan vast ook wel waarom het cruciaal is om met beide onderdelen een goede indruk achter te laten. Helaas gaat dit niet altijd even goed, fouten op een cv zijn zo gemaakt.
De meest gemaakte fouten zijn een te lange cv, onrelevante informatie, spelling- en grammaticafouten, liegen over je werkervaring en het hebben van een onpersoonlijk document. Hieronder lees je meer over deze fouten.
1. Een te lange cv
Wat we vaak zien is dat sollicitanten hun curriculum vitae onnodig lang maken. Sommige cv’s zijn wel drie pagina’s lang: dit is een enorme fout.
Het liefst heb je een korte en concrete cv. Zo stimuleer je jezelf om goed na te denken over welke informatie je er op zet. Daarbij is het ook fijn voor het wervende bedrijf: ze zien alle nuttige informatie in een gecondenseerd document. Lange cv’s zorgen er vaak ook voor dat er te vluchtig over heen wordt gekeken en het bedrijf hierdoor cruciale informatie, die je de ideale kandidaat zou maken, over het hoofd ziet.
Probeer je cv dan ook in één A4 op te maken. Dit betekent alleen nuttige informatie delen en niet te veel willen omschrijven.
2. Onrelevante informatie
Dat brengt ons meteen naar de tweede meest gemaakte fout. Deze gaat eigenlijk hand in hand met de eerste fout.
Op een lange cv staat vaak onrelevante informatie. Dit is ook weer een grote fout. Het bedrijf waar je solliciteert, is het geïnteresseerdst in de werkervaring die van toepassing is op de functie. Probeer alleen de informatie te geven waarvan je denkt dat die past bij de functie.
Dit geldt daarnaast niet alleen voor je werkervaring, maar ook je opleidingen, vaardigheden en nevenactiviteiten. Voor veel bedrijven is het niet interessant welk niveau je hebt afgerond op de middelbare school en welke instelling dit was. Ze zien liever een opleiding gerelateerd aan de functie. De weg naar waar je nu bent, en wat je nu doet of wil doen, is leuke stof voor een sollicitatiegesprek, maar niet je cv.
3. Spelling en grammatica
De derde fout die we vaak zien is fouten in spelling en grammatica. We zeggen altijd: een kleine fout hier en daar zal je succes niet in de weg zitten. Een cv vol fouten wel: het komt namelijk onverzorgd over en in de ergste gevallen zorgt het ervoor dat het wervende bedrijf de informatie niet kan begrijpen.
Doe dan ook altijd een spellingscontrole. Doe dit met de ingebouwde spellingscontrole van bijvoorbeeld Word of laat het document lezen door een vriend of familielid. Corrigeer de fouten en lees het document vervolgens nog eens door.
4. Liegen over je werkervaring
Gelukkig komt het niet vaak voor: liegen over je werkervaring of opleidingen op je cv. Wanneer je een curriculum vitae stuurt naar een bedrijf weten ze waarschijnlijk nog niet wie je bent. Dit geeft je dus de mogelijkheid om simpelweg te liegen over wat je allemaal hebt gedaan.
Hier kom je misschien mee weg in de eerste fase van het sollicitatieproces, maar daar blijft het ook bij. Werkgevers weten wat ze willen en wat er gedaan moet worden. Als het goed is zijn ze ook bekend met de werkzaamheden en hoe deze worden uitgevoerd. Leugens over ervaringen en opleidingen worden dan ook snel gespot.
Kortom: wees eerlijk op je cv. Heb je het gevoel dat je niet de juiste ervaring hebt? Ook daar kun je eerlijk over zijn. Vermelden dat je erg geïnteresseerd bent en graag het beroep wil leren brengt je meer dan een leugen.
5. Onpersoonlijk document
De laatste fout is misschien subjectief, maar toch vermelden we hem graag. Veel cv’s zien er tegenwoordig hetzelfde uit. Gemaakt met het eerste cv ontwerp van Word of een variant erop. Omdat deze zo vaak voorkomt, kun je cv onpersoonlijk overkomen, bovendien val je niet op.
Het is dan ook niet zozeer een fout op je cv zelf, maar wel iets wat je kans op succes kan verlagen. Een persoonlijk document dat opvalt en past bij je als persoon laat een betere, en vooral langere, indruk achter op het bedrijf. Hierdoor is de kans groter dat ze je cv goed zullen onthouden tijdens de selectie voor sollicitatiegesprekken en de gemiddelde standaard cv’s niet.
Het maken van een mooi document hoef je niet helemaal zelf te doen. Er zijn verschillende websites, maar ook gratis ontwerpen voor cv’s in Word die je de kans geven om het net iets persoonlijker te maken.
Maak geen fouten op je cv, maar maak indruk
Het is dus vanzelfsprekend dat we je de tip geven om te leren van deze fouten. Een paar kleine fouten op je cv zijn geen probleem, maar verlagen de kans op de vervolgstap in je sollicitatieproces wel.
Door te leren van de bovenstaande fouten en een indrukwekkende cv te maken zorg je dus voor meer succes. Een relevant, concreet, goed geschreven, eerlijk en persoonlijke cv zal een betere indruk achter laten. Wil je nog meer leren over het opstellen van een goede cv? Lees ons artikel over het opstellen van je curriculum vitae.