Opbouw van je cv: tips voor het opstellen van een indrukwekkend curriculum vitae

  • Home
  • Kennisbank
  • Opbouw van je cv: tips voor het opstellen van een indrukwekkend curriculum vitae

Opbouw van je cv: tips voor het opstellen van een indrukwekkend curriculum vitae

Een curriculum vitae is een document waarin je je persoonlijke gegevens, werkervaring, opleidingen, vaardigheden, referenties en enkele andere zaken neerzet. Het doel van een CV is om al deze gegevens op een duidelijke en gestructureerde manier aan te bieden bij wervende bedrijven. Ze krijgen dan meteen een idee wie je bent en wat je hebt gedaan. Dit document is vaak ook een grote reden waarom je wel, of niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Het is dus belangrijk om een goede CV te hebben. Je CV is vaak de eerste indruk, samen met je sollicitatiebrief, en is de doorslaggevende factor of je wordt uitgenodigd voor het vervolg in je sollicitatieprocedure. Een goede CV bevat een duidelijke en logische opbouw, laat je relevante werkervaring zien en is concreet.

Hieronder lees je over de opbouw van een CV, waar je rekening mee moet houden en eindigt met enkele tips om je CV nog indrukwekkender te maken.

De opbouw van je CV

De opbouw van je CV is een belangrijk onderdeel. Vaak volgt dit eenzelfde soort opbouw in elke curriculum vitae omdat het zo kan worden begrepen door iedereen en alles makkelijk te vinden.

De onderdelen van een CV zijn:

  • Je persoonlijke gegevens
  • Je werkervaring
  • Opleidingen die je hebt gevolgd
  • Referenties
  • Vaardigheden
  • Nevenactiviteiten

Hieronder leggen we voor elk onderdeel uit wat je er precies neerzet.

Persoonlijke gegevens

Bij het onderdeel persoonlijke gegevens zet je dus enkele zaken over jezelf neer. Daarbij heb je ook ruimte om eventuele socialmediakanalen neer te zetten, bijvoorbeeld je LinkedIn.

Bij de persoonlijke gegevens staat:

  • Je naam
  • Je volledige adres
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Geboortedatum en plaats
  • Nationaliteit
  • Rijbewijs

Als laatst kun je dus ook nog socialmedia-accounts neerzetten. We raden dit alleen aan als het relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Bijvoorbeeld wanneer je iets gaat doen in marketing. Een LinkedIn account kun je altijd neerzetten, hier staat namelijk vaak nog meer informatie over je werkervaring.

De persoonlijke gegevens zet je bijna altijd aan de linkerkant van het document, in een aparte sectie. Hier heb je ook ruimte voor een foto van jezelf.

Werkervaring

Bij de rechterkant, het grootste gedeelte, van je curriculum vitae begin je met je werkervaring. Werkervaring zet je neer van recentst tot minst recent. Je begint dus, bovenaan, met je recentste werkervaring.

Hierin zet je neer wat de functie is, voor welk bedrijf je hebt gewerkt, de periode waarin je bij het bedrijf hebt gewerkt, je verantwoordelijkheden en eventuele prestaties.

Dit ziet er vaak als volgt uit:

  • Functienaam, Bedrijf, Plaats
  • Maand Jaar - Maand Jaar
  • Verantwoordelijkheid 1
  • Verantwoordelijkheid 2
  • Verantwoordelijkheid 3
  • Prestatie 1

Het aantal verantwoordelijkheden en de prestaties kunnen verschillen. Soms zet je er bijvoorbeeld alleen een lijst met je activiteiten neer.

Opleiding

Onder je werkervaring zet je de opleidingen die je gevolgd hebt. Dit volgt dezelfde opbouw als de werkervaring. Je zet neer om welke opleiding het gaat, op welke instelling je de opleiding hebt gevolgd, de periode waarin je de opleiding hebt gevolgd en of je een diploma of propedeuse hebt behaald.

Dit ziet er zo uit: Naam van de opleiding, Instelling, Diploma behaald Maand Jaar - Maand Jaar

Je zou eventueel hieronder ook nog prestaties neer kunnen zetten. Bijvoorbeeld als je cum laude bent afgestudeerd.

Referenties

Onder je persoonlijke gegevens heb je vaak ruimte voor je referenties. Hierin zet je de naam, functie, het bedrijf en de contactgegevens van je referenties. Vraag wel om toestemming van deze persoon en breng ze op de hoogte dat je bezig bent met solliciteren, dan komen ze niet voor verrassingen te staan.

Vaardigheden

Onder de persoonlijke gegevens, dus aan de linkerkant, maak je een lijst met je vaardigheden. Het is soms lastig om aan te tonen hoe bekwaam je bent in deze competenties. Om dit goed te tonen zou je gebruik kunnen maken van een punten systeem, waar 1 beginnende is en 5 een expert. Dit zou je ook kunnen visualiseren met een balkje dat gevuld is tot je niveau in die specifieke vaardigheid.

Bij het stukje vaardigheid zie je vaak drie onderdelen. Het eerste is taalvaardigheden, hierin zet je neer welke talen je kan spreken, schrijven, lezen en begrijpen. Voor sommige talen, zoals Engels, kun je certificaten behalen die je niveau aantonen. Dan hoef je dus niet te werken met het puntensysteem.

Vervolgens zie je vaak een kopje met technische vaardigheden. Dit betekent vaak met welke programma’s je goed overweg kan. Bijvoorbeeld Microsoft Excel of andere gespecialiseerde programma’s die van toepassing zijn voor de functie. Los van programma’s zou je hier ook aan kunnen tonen hoe bekwaam je bent met bijvoorbeeld het advertentiesysteem van Facebook.

Het laatste kopje zijn je overige vaardigheden. Dit zijn competenties die niet vallen binnen taal en technisch, maar toch belangrijk zijn. Denk hierbij aan leiderschap, flexibiliteit of probleemoplossend vermogen. Je niveau in deze competenties aangeven is lastig, dus wees voorbereid om dit uit te leggen tijdens een sollicitatiegesprek.

Nevenactiviteiten

Het laatste onderdeel, nevenactiviteiten, zet je onder je vaardigheden. Hierin zet je relevante hobby's, prestaties en andere activiteiten. Dit onderdeel is niet nodig en kan dus worden overgeslagen.

We raden je aan de nevenactiviteiten te plaatsen als:

  • Je nog ruimte hebt op je CV
  • Het relevant is voor de functie waar je op solliciteert.

Alhoewel het niet verplicht is, geeft het wel meer informatie over jou als persoon.

De perfecte volgorde voor je curriculum vitae

Een perfect opgebouwd CV is de sleutel tot het verkrijgen van die droombaan waar je al zo lang op wacht. Het is belangrijk om te begrijpen wat werkgevers en recruiters van jou verwachten wanneer het op de opbouw van je CV aankomt. In dit artikel bespreken we de juiste volgorde van een CV, afhankelijk van jouw werk- en opleidingsachtergrond.

Belangrijkste bovenaan: leg de nadruk op je prestaties

De opbouw van je CV hangt af van waar je momenteel staat in je carrière. Als algemene regel geldt dat je je grootste en belangrijkste prestatie bovenaan je CV moet plaatsen.

Voor afgestudeerden: opleidingen voorop

Voor afgestudeerden die nog niet veel relevante werkervaring hebben, is het verstandig om de opleidingen boven de werkervaring te plaatsen. Dit geeft je de kans om extra nadruk te leggen op je opleiding en alles wat je tijdens je studie hebt geleerd en gedaan. De opbouw van het CV van afgestudeerden ziet er dan ongeveer als volgt uit:

  • Persoonlijke gegevens
  • Persoonlijk profiel
  • Opleidingen
  • Werkervaring
  • Stages
  • Vaardigheden
  • Extra onderdelen

Voor werkervaren sollicitanten: werkervaring eerst

Voor sollicitanten die al werkervaring hebben, geldt de "normale" volgorde, waarbij werkervaring eerst komt, gevolgd door de opleidingen.

Tips voor het maken van je CV

Je bent nu bekend met de onderdelen van een CV, maar hiermee heb je nog niet een krachtige en indrukwekkende curriculum vitae. Daarom geven we je graag een paar tips:

  • Zorg er voor dat je alleen relevante werkervaring, opleidingen en vaardigheden op je CV zet. Het is verleidelijk om je CV op te vullen met alles wat je hebt gedaan, maar voor een bedrijf is dit niet altijd prettig. Daarbij is het ook niet interessant voor bijvoorbeeld een sollicitatie in het onderwijs dat je een bijbaantje hebt gehad bij een supermarkt.
  • Dit brengt ons dan ook naar de tweede tip: probeer je curriculum vitae niet langer te maken dan één A4’tje. Met deze regel, of limitatie, forceer je jezelf om alleen de relevantste informatie te delen. Voor het wervende bedrijf is dit prettig, want ze zien alle belangrijke informatie dan in een oogopslag.
  • Heb je een gat in je cv? Wees hier eerlijk en duidelijk over. Vermeld wat je hebt gedaan in die tijd als het relevant is.
  • Vermijd ook taalfouten in je CV. Het kan gebeuren dat je ergens een kleine fout hebt gemaakt en vaak is dit niet erg. Maar als je curriculum vitae volstaat met spelling- en grammaticafouten komt dit onverzorgd over.
  • Alhoewel het niet nodig is, raden we je aan om een CV te maken die er goed en modern uitziet. Gebruik maken van de standaard opmaak van een CV is geen probleem, maar je valt er wel minder door op. Probeer moeite te steken in je CV en iets te maken dat past bij jou als persoon.
  • De laatste controle: voor je je CV gaat versturen kun je hem het beste nog een laatste keer controleren. Let goed op de spelling en grammatica, kijk ook naar de data van je werkervaring en opleidingen. Vaak staan hier nog kleine foutjes en feitelijke onjuistheden in: het liefst heb je dit niet. In deze blog lees je nog meer fouten die veel voorkomen in cv's.

Met welk programma maak je een CV?

Er zijn tegenwoordig een hoop programma’s waarmee je mooie en indrukwekkende CV’s kan maken.

Zo heb je online platformen die je, voor een vergoeding, kan gebruiken om een curriculum vitae te maken. Hierin heb je enkele designs die je zelf volledig kan opmaken.

Uiteraard kan je ook gebruik maken van Word. In Word zelf heb je enkele templates die je kan gebruiken, maar er zijn online ook een hoop (gratis) designs te vinden om een CV te maken in Word.

Als je de kennis hebt zou je ook een CV kunnen maken in speciale programma’s zoals Adobe InDesign. Hierin heb je de volledige vrijheid om de curriculum vitae op te maken zoals je dat zelf wil.

Maak indruk met je curriculum vitae

Het maken van een indrukwekkende CV dat een goed beeld van jou en je vaardigheden schept, geeft je een streepje voor. Daarom is het goed om te weten hoe een curriculum vitae eruit moet zien en wat je kan doen om deze zo goed mogelijk op te maken.

De onderdelen van elke CV heb je hierboven kunnen lezen: persoonlijke gegevens, werkervaring, opleidingen, referenties, vaardigheden en nevenactiviteiten. Ook heb je enkele tips kunnen lezen hoe je je CV het beste kan opmaken. Bijvoorbeeld door het alleen te houden bij relevante werkervaring en de informatie zo concreet mogelijk te verwoorden en presenteren.

We zijn er zeker van dat je met de bovenstaande opbouw en tips een curriculum vitae kan maken die indruk maakt en je kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek verhoogt. Succes!