Gat in cv: wat nu?

Gat in cv: wat nu?

Er zijn veel redenen waarom mensen een gat in hun CV hebben. Soms is het het gevolg van werkloosheid, een tussenjaar en soms van een persoonlijke crisis. Hoe dan ook, een gat in je CV kan een uitdaging zijn tijdens het solliciteren.

In deze blog geven we tips over hoe je het beste om kunt gaan met een gat in je CV.

Waarom een gat in een CV geen probleem hoeft te zijn

Een gat in je cv kan voor werkgevers het beeld geven dat je niet betrouwbaar, ongemotiveerd of zelfs werkloos bent. Ze zullen zich afvragen waarom je zo'n lange tijd uit de arbeidsmarkt bent geweest of waarom je geen werk hebt gevonden. Dit kan leiden tot een afwijzing van je sollicitatie, ook al ben je misschien de beste kandidaat voor de functie.

Een gat in je cv kan dus een probleem zijn, maar dat hoeft het niet te zijn. Er zijn veel redenen waarom iemand een gat in zijn of haar CV heeft, en de meeste zijn niets om je voor te schamen. Bovendien, veel werkgevers begrijpen dat het leven soms onvoorspelbaar is en dat er dingen gebeuren die buiten onze controle liggen.

Hoe je een gat in je CV kunt verklaren

Het is belangrijk om een goede verklaring te hebben voor een gat in je CV. Hier zijn enkele tips:

  • Benoem het gat expliciet in je cv: Als je eerlijk bent over het gat in je cv, zal dit werkgevers geruststellen en laten zien dat je niets te verbergen hebt. Benoem dus het gat in je cv en leg uit waarom het ontstaan is.
  • Gebruik positieve taal: Probeer het gat in je cv om te zetten in een positief verkoopargument. Bijvoorbeeld, als je een sabbatical hebt genomen, kun je zeggen dat je de tijd hebt genomen om te reizen en te groeien als persoon.
  • Vermeld relevante activiteiten: Als je tijdens het gat in je cv activiteiten hebt gedaan die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert, vermeld deze dan in je cv. Bijvoorbeeld, als je vrijwilligerswerk hebt gedaan, kun je zeggen dat je ervaring hebt opgedaan met het leiden van teams of projecten.

Als je een gat in je CV hebt, kun je ervoor kiezen om je CV op een bepaalde manier op te maken. Zo kan je kiezen voor een een chronologische opmaak. Zo kun je een gat in je CV op een logische manier verklaren. Je kan ook kiezen voor een vaardighedenopmaak. Op deze manier kun je de nadruk leggen op de vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens het gat in je CV. Als je bijvoorbeeld tijdens het gat in je CV aan bepaalde vaardigheden hebt gewerkt, zoals bijvoorbeeld een cursus, dan is het verstandig om dat te vermelden in je CV. Lees in dit artikel meer over de opbouw van een cv.

Hoe maak je een gat in je cv tot een positief verkoopargument?

Een gat in je cv kan ook juist positief zijn. Zo kan je bijvoorbeeld de volgende manieren gebruiken om het gat te verkopen als iets positiefs:

  • Leg uit hoe je gebruik hebt gemaakt van de tijd: Als je tijdens het gat in je cv iets hebt gedaan wat van waarde is voor je toekomstige werkgever, leg dat dan uit. Bijvoorbeeld, als je een opleiding hebt gevolgd, kun je zeggen dat je nu meer kennis hebt over een specifiek onderwerp.
  • Benoem hoe je bent gegroeid als persoon: Een gat in je cv kan ook de gelegenheid zijn geweest om te groeien als persoon. Bijvoorbeeld, als je tijd hebt genomen om voor je gezin te zorgen, kun je zeggen dat je nu beter in staat bent om prioriteiten te stellen en stress te hanteren.
  • Maak duidelijk dat je nu klaar bent voor werk: Laat zien dat je nu klaar bent om weer aan het werk te gaan en dat je gemotiveerd bent om te slagen in de functie waarop je solliciteert.

Een gat in je cv hoeft dus geen probleem te zijn

Een gat in je cv hoeft geen einde te zijn van je carrière. Door eerlijk te zijn over het gat en het te verklaren als een positief verkoopargument, kun je werkgevers geruststellen en laten zien dat je de juiste persoon bent voor de functie.

We geven je graag nog enkele tips:

  • Blijf eerlijk: Hoewel het verleidelijk kan zijn om een gat in je cv te verbergen of te verzachten, is eerlijkheid altijd de beste politiek. Werkgevers zullen uiteindelijk ontdekken dat je iets verbergt en dit kan leiden tot problemen in de toekomst.
  • Wees specifiek: Geef specifieke details over wat je hebt gedaan tijdens het gat in je cv en hoe dit van waarde is voor de functie waarop je solliciteert.
  • Oefen je verhaal: Voordat je op gesprek gaat, is het verstandig om je verhaal over het gat in je cv te oefenen zodat je zelfverzekerd overkomt tijdens het gesprek.

Door deze, en bovenstaande, tips te volgen en je verhaal goed voor te bereiden, kun je aantonen dat een gat in je cv geen belemmering hoeft te zijn voor een succesvolle carrière.