Best betaalde banen in Nederland: waar kun je het meest verdienen?

 • Home
 • Kennisbank
 • Best betaalde banen in Nederland: waar kun je het meest verdienen?

Best betaalde banen in Nederland: waar kun je het meest verdienen?

Als je op zoek bent naar de best betaalde banen in Nederland, dan ben je bij ons aan het juiste adres. In deze uitgebreide gids hebben we de meest lucratieve banen in verschillende sectoren voor je op een rij gezet. Of je nu net begint met werken of al jarenlang werkervaring hebt, er is altijd wel een baan die bij jou past. Lees verder om te ontdekken waar je het meest kunt verdienen en wat deze banen precies inhouden.

De top 10 best betaalde beroepen in Nederland

Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar deze banen hebben gemiddeld het hoogste salaris in Nederland:

 • Medisch specialist
 • Tandarts
 • Apothekers
 • Advocaten en juristen
 • IT-Manager
 • Piloot
 • Ingenieur
 • Marketingmanager
 • Management consultant
 • Accountant of financieel manager

Hieronder lees je iets meer over deze beroepen en wat ze gemiddeld verdienen.

1. Medisch specialist

Als medisch specialist ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van anderen. Dit is een veeleisende baan waarvoor je jarenlang gestudeerd moet hebben. Maar als je de juiste kwalificaties hebt, is het ook een van de best betaalde banen in Nederland. Medisch specialisten verdienen gemiddeld zo'n € 200.000 per jaar.

2. Tandarts

Tandartsen behoren ook tot de best betaalde beroepen in Nederland. Tandartsen houden zich bezig met het behandelen van gebitsproblemen en mondgezondheid. Het gemiddelde salaris van tandartsen ligt tussen de € 120.000 en € 180.000 per jaar.

3. Apothekers

Apothekers zijn verantwoordelijk voor het voorschrijven en toedienen van medicijnen aan patiënten. Het gemiddelde salaris van apothekers ligt tussen de € 110.000 en € 140.000 per jaar.

4. Advocaten en juristen

Als advocaat ben je verantwoordelijk voor het verdedigen van de rechten van anderen. Je moet een uitgebreide kennis hebben van de wet en in staat zijn om complexe juridische kwesties op te lossen. Advocaten verdienen gemiddeld zo'n € 100.000 per jaar, maar dit kan hoger zijn afhankelijk van het kantoor waar je voor werkt.

Juristen zijn verantwoordelijk voor het adviseren van cliënten over juridische kwesties. Het gemiddelde salaris van juristen ligt tussen de € 70.000 en € 110.000 per jaar.

5. IT-manager

Als IT-manager ben je verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van de IT-systemen van een bedrijf. Je moet een uitgebreide kennis hebben van software, hardware en netwerken, en in staat zijn om problemen snel op te lossen. IT-managers verdienen gemiddeld zo'n € 90.000 per jaar.

6. Piloot

Als piloot ben je verantwoordelijk voor het veilig vervoeren van passagiers of goederen van de ene plaats naar de andere. Dit is een veeleisende baan waarvoor je jarenlang gestudeerd moet hebben, maar het is ook een van de best betaalde banen in Nederland. Piloten verdienen gemiddeld zo'n € 90.000 per jaar.

7. Ingenieur

Ingenieurs houden zich bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van technologische oplossingen. Het gemiddelde salaris van ingenieurs ligt tussen de € 60.000 en € 90.000 per jaar.

8. Marketingmanager

Marketingmanagers zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van marketingstrategieën voor een organisatie. Het gemiddelde salaris van marketingmanagers ligt tussen de € 60.000 en € 90.000 per jaar.

9. Management consultant

Als management consultant ben je verantwoordelijk voor het adviseren van bedrijven over hun strategie en bedrijfsvoering. Je moet in staat zijn om complexe zakelijke problemen op te lossen en strategieën te ontwikkelen om de winst te verhogen. Management consultants verdienen gemiddeld zo'n € 80.000 per jaar.

10. Accountant of financieel manager

Als financieel manager ben je verantwoordelijk voor het beheer van de financiële zaken van een bedrijf. Je moet in staat zijn om financiële rapporten te maken en strategieën te ontwikkelen om de financiële positie van het bedrijf te verbeteren. Financieel managers verdienen gemiddeld zo'n € 75.000 per jaar.

Accountants zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van financiële administratie en het adviseren van cliënten over belastingzaken. Het gemiddelde salaris van accountants ligt tussen de € 60.000 en € 80.000 per jaar.

Gemiddeld jaarsalaris best betaalde banen Nederland in 2023

Beroep Gemiddeld jaarsalaris
Medisch specialist € 200.000
Tandarts € 120.000 tot € 180.000
Apothekers € 110.000 tot € 140.000
Advocaten en juristen € 70.000 tot € 110.000
IT-Manager € 90.000
Piloot € 90.000
Ingenieur € 60.000 tot € 90.000
Marketingmanager € 60.000 tot € 90.000
Management consultant € 80.000
Accountant of financieel manager € 60.000 tot € 80.000

Goed om te weten: dit gaat om het gemiddelde, een salaris kan verschillen aan de hand van enkele factoren.

Wat bepaalt het salaris van deze beroepen?

Het salaris van deze beroepen wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het opleidingsniveau, de werkervaring, de locatie en het type organisatie waarvoor je werkt. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het opleidingsniveau en de werkervaring, hoe hoger het salaris. Ook de locatie kan van invloed zijn op het salaris, aangezien sommige regio's hogere lonen bieden dan andere.

Benieuwd naar het salaris, en de functieomschrijving, van andere beroepen? Kijk of we het beroep al hebben behandeld in onze kennisbank voor beroepen.

Welke banen hebben gemiddeld het laagste salaris in Nederland?

In de meeste gevallen zijn het de banen in de horeca, detailhandel en persoonlijke dienstverlening die het laagste salaris bieden. Voorbeelden van banen in deze sectoren zijn afwasser, kassamedewerker, hulp in de keuken, schoonmaker, bezorger en werknemer in een supermarkt.

Veel van deze banen zijn laag betaald omdat ze doorgaans een laag opleidingsniveau vereisen en relatief weinig ervaring. Daarnaast werken werknemers in deze sectoren vaak parttime en op flexibele basis, waardoor het salaris ook lager kan zijn.

Hoewel deze banen vaak lager betaald worden dan banen in andere sectoren, zijn ze nog steeds belangrijk en waardevol voor onze samenleving. Het zijn vaak de mensen in deze beroepen die ons dagelijks leven gemakkelijker maken door bijvoorbeeld ons eten te serveren, ons te helpen bij het vinden van de juiste producten in de winkel of onze straten schoon te houden.

Tips voor het verhogen van je salaris

Heb je het idee dat je niet genoeg verdiend in je huidige functie? Hieronder geven we je graag een paar tips over hoe je meer zou kunnen verdienen.

Verder ontwikkelen van vaardigheden

Hoewel een hoger salaris vaak gepaard gaat met meer ervaring en betere kwalificaties, kan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden ook helpen bij het verhogen van je inkomsten. Bijvoorbeeld, als je in de digitale marketing werkt, kun je overwegen om je te specialiseren in SEO, content marketing, sociale media, of pay-per-click-advertising. Dit soort specialisaties zijn vaak zeer gewild, en bedrijven betalen vaak meer voor de vaardigheden die je hebt ontwikkeld.

Overweeg freelance of ondernemerschap

Als je niet tevreden bent met je huidige salaris, kun je overwegen om als freelancer te gaan werken of om een eigen bedrijf te beginnen. Freelancers hebben vaak meer controle over hun eigen tarieven en kunnen meer verdienen dan werknemers in dezelfde branche. Een eigen bedrijf kan ook meer financiële vrijheid bieden, maar het brengt wel meer risico's met zich mee. Als je besluit om voor jezelf te beginnen, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar je markt en concurrentie om ervoor te zorgen dat je jezelf kunt onderscheiden en genoeg kunt verdienen om te slagen.

Ga in onderhandeling

Of je nu werknemer of freelancer bent, het is belangrijk om goede onderhandelingsvaardigheden te hebben. Als je voor een salarisverhoging onderhandelt, is het belangrijk om te weten wat je waard bent op de huidige arbeidsmarkt en om je werkgever te overtuigen van de waarde die je brengt aan het bedrijf. Als freelancer is het belangrijk om tarieven vast te stellen die jouw ervaring en vaardigheden weerspiegelen, terwijl ze ook redelijk blijven voor potentiële klanten.

Lees ook onze tips voor het vragen om een loonsverhoging.

Blijf leren en groeien

De arbeidsmarkt verandert voortdurend en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en trends in je vakgebied. Door regelmatig te leren en te groeien, kun je jezelf aantrekkelijker maken voor werkgevers en klanten, wat kan leiden tot hogere salarissen en tarieven.

Kijk niet alleen naar het salaris

Naast het salaris zijn er nog andere belangrijke factoren om te overwegen bij het zoeken naar een baan. Een van die factoren zijn de arbeidsvoorwaarden, die van invloed kunnen zijn op je algehele tevredenheid en welzijn op het werk. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar wat een werkgever biedt op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden.

Dit kan bijvoorbeeld gaan over verlofregelingen, zoals vakantiedagen, ziekteverlof en zwangerschapsverlof. Maar ook andere arbeidsvoorwaarden, zoals pensioenregelingen, reiskostenvergoedingen, gezondheidszorg en opleidingsmogelijkheden, kunnen van invloed zijn op je beslissing om voor een bepaalde werkgever te kiezen.

Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de doorgroeimogelijkheden bij een bedrijf. Als je een carrière nastreeft, is het van belang om te weten welke kansen er zijn om jezelf te ontwikkelen binnen het bedrijf. Is er ruimte om door te groeien naar hogere functies? Zijn er trainingen of coaching programma's beschikbaar om je vaardigheden te verbeteren? Dit zijn allemaal belangrijke overwegingen om te maken bij het zoeken naar een baan.

Het vinden van een baan die niet alleen een goed salaris biedt, maar ook aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden heeft, kan op de lange termijn de beste keuze zijn. Je kunt zo niet alleen financieel stabiel blijven, maar ook je carrière opbouwen en je vaardigheden en kennis verbeteren. Dus, als je op zoek bent naar de best mogelijke baan, vergeet dan niet om verder te kijken dan alleen het salaris.

Misschien vind je ons artikel over het minimumloon in Nederland ook handig. Heb je een brutoaanbod gekregen? Op deze pagina kan je dit eenvoudig omrekenen naar een nettoloon.